КАКВО Е ПРЕЖДЕВРЕМЕННА ЕЯКУЛАЦИЯ?


Преждевременна еякулация (Ejaculatio praecox) е състояние, когато мъжа еякулира много бързо, преди или малко след проникването и по-рано от желаното.

Това е неспособност за забавяне на еякулацията, което води до чувство на неудовлетвореност, а понякога дори и до избягване на сексуална активност.

За преждевременна еякулация се говори, само ако тя е настъпила преди единият или другият участник в половия акт да са го пожелали, като понякога тя може да настъпи и преди изобщо да има вагинално проникване.

От друга страна липсва възможността да се реши момента на еякулация. Това е възможността да се забави моментът на настъпване на оргазъм и удължаване продължителността на половия акт.

КАКВА Е ЧЕСТОТАТА НА ПРЕЖДЕВРЕМЕННАТА ЕЯКУЛАЦИЯ?

Установено е, че до 30% от мъжете под 30 години са склонни да свършват преди желаното от партньорките им време. С напредването на възрастта и особено след установяване на редовни сексуални контакти в средна възраст, някои от мъжете спонтанно придобиват умение да контролират изпразването.

Не са малко обаче двойките над 40 години, при които ускорената еякулация е сериозна пречка за пълноценни отношения. Това се случва когато на млади години мъжът е успявал да компенсира бързото изпразване при първия контакт със следващи сношения. С напредване на възрастта тази способност за възобновяване на сексуалния контакт непосредствено след изпразването започва да се губи и това кара такива мъже да търсят помощ за засилване на ерекцията.

Всъщност най-добре ситуацията може да се подобри когато се улесни контролът върху изпразването и така се осигурят възможности за по-продължителен първи контакт.

ПРЕЖДЕВРЕМЕННАТА ЕЯКУЛАЦИЯ БОЛЕСТ ЛИ Е?

Преждевременната еякулация не е болест, защото в крайна сметка мъжа, който еякулира бързо, реално функционира напълно нормално – той има ерекция, изпитва оргазъм, еякулира и може да остави поколение.

Въпреки това, неконтролираната и настъпваща преди желания момент еякулация все пак води до проблеми в секуалната връзка, тъй като често, удовлетворението и удоволствието от нея са недостатъчни нито за мъжа, нито за партньорката му.

Истинският проблем на много мъже с преждевременна еякулация е, че са попаднали в порочния кръг на провала и чувството за вина и имат понижено сексуално самочувствие, което може да доведе до ограничаване на сексуалната активност от срах да не се изложат.

Трябва да споменем и ролята на медиите, които насаждат модерните представи и очаквания, че мъжът, за да е мъж, задължително трябва да издържа дълго. От друга страна, днес жените по-категорично заявяват своята потребност от качествени сексуални контакти и това повишава очакванията и спрямо мъжете.


КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРЕЖДЕВРЕМЕННА ЕЯКУЛАЦИЯ?

Към момента не се знае точно защо някои мъже могат да контролират еякулацията си, а други не успяват. Според някои изследвания роля върху способността за забавяне на еякулацията имат церебралните невромедиатори.

Стресът и притеснението ускоряват еякулацията, като това не са единствените фактори за преждевременната еякулация.

Физиологична преждевременна еякулация. Явлението е често срещано в началото на половия живот при младежите. Тогава причините се дължат на силно емоционално вълнение или състояние на повишена полова възбуда.

С напредване на възрастта почи всички мъже по един или друг начин се научават да контролират този проблем. Често проблема вече с годините е настъпването на самата еякулация, особено след употреба на алкохол.

Често ускорена еякулация може да се появи и при мъже, които са изградили умение да контролират изпразването. Това се получава при по-продължителна липса на сексуални контакти, при възпалителни заболявания на простатната жлеза и пикочния канал.

Твърде високата полова активност при мъжа може да доведе до способност за чести ерекции. Негативната страна е, че тези ерекции са кратки като продължителност и се характеризират с преждевременна еякулация.

ПОМАГА ЛИ ОБРЯЗВАНЕТО ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА?

Дълго време се е смятало, че да, но сега вече се знае, че не променя нищо. Идеята естествено е била, да се намали чувствителността на главичката и така да се забави еякулацията.

Всъщност има толкова обрязани мъже с преждевременна еякулация, колкото и необрязани. Все пак някои проучвания показват, че при наличие на къс френулум и преждевременна еякулация, прекъсването на гемчето, т.нар. френулотомия би могло да увеличи няколко пъти продължителността на акта.


КАК СЕ ЛЕКУВА ПРЕЖДЕВРЕМЕННОТО ИЗПРАЗВАНЕ?

Преди да се пристъпи към медикаментозна терапия трябва да се опитат някои хитрини, които забавят еякулацията.

Втори акт, след еякулация чрез мастурбация или полов акт e решение при по-младите. Не трябва да се забравя, че мъжа има рефрактерен период, който е между 5-30 минути при 20 годишните и се увеличава с възрастта и с напредването и и два момент, в който са необходими 2-3 часа за получаване на нова ерекция.

Мисленето за друго нещо, може да намали сексуалната възбуда и да забави еякулацията. Но ако няма възбуда, това влияе върху ерекцията и дори тя може да бъде загубена. Консумацията на алкохол преди акта също може да удължи времето за получаване на еякулация.

При някои пози или начин на движение на партньорите, дразненето и усещането са по-слаби, което води до удължаване на акта, но това е индивидуално и всяка двойка би трябвало да експериментира.

Някои популярни методи като стискане на главата на пениса преди акт, притискане на уретрата и др. не позволява третирането на преждевременната еякулация, а понякога дори могат да бъдат вредни.

Употребата на анестезиращи гелове, спрейове, презервативи също има известен ефект, но той не е постоянен и не действа при всички мъже.

Съвременните възможности за справяне с ускорената еякулация са свързани главно с временно медикаментозно потискане на центъра, който регулира еякулацията. Антидепресантите показват своята ефикасност, забавяйки момента на еякулация.

Приемат се 1-2 часа преди акта, като увеличава времето до еякулация 3-4 пъти. Но те лекуват симптома, а не лекуват причината, което означава, че при спиране на терапията проблема се връща.

От друга страна е възможно при някои мъже ефекта и подобрението от медикаментите да е недостатъчно, като сексуалния акт да им се струва прекалено кратък. Възможна е и проява на страничните ефекти от антидепресантната терапия (загуба на настроение, унесеност, сънливост, дори липса на желание за секс), което е причина пациентите сами да я прекратят.

Медикаментите от групата на фосфодиестеразните инхибитори (Виагра, Левитра, Циалис) нямат пряко отношение към продължителността на акта, но при някои пациенти имат известен ефект, дължащ се по-скоро на придобитото чувство за сигурност и улеснената повторна ерекция и съответно втори акт.