ИНДУРАЦИО ПЕНИС ПЛАСТИКА

Индурацио пенис пласика (Induratio penis plastica, Plastic induration of the penis), болест на Пейрони или изкривен пенис е състояние, при което се развива фиброза в едно от кавернозните тела на пениса, възпрепятстващи кръвонапълването му.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ИНДУРАЦИО ПЕНИС ПЛАСТИКА?

Съществува генетична предиспозиция към склерофиброзиращи процеси – Polyfibromatosis hereditaria. При една трета от болните се установяват и контрактура на Dupuytren, склонност към образуване на келоиди и др.

Отключващи фактори са травми при удар, ексцесии при секс или мастурбация, захарен диабет (среща се при половината от болните), обменни и хормонални нарушения, инфекции и др.

В резулта на тези фактори се развива тромбозиране на кръвоносните съдове, огнищен васкулит и в последствие се развива плътна фиброзна тъкан.


КАКВА Е КЛИНИКАТА ПРИ ИНДУРАЦИО ПЕНИС ПЛАСТИКА?

Засягат се предимно мъжете в зряла възраст, между 40 и 60 години. Пациентите се оплакват от болезнена или слаба ерекция и изкривяване на половия член към страната на поражението (индурацията). Освен при ерекция, болка може да има и при еякулация.

Изкривяването, deviatio penis може да е нагоре, надолу или настрани и да е до степен да не може да се осъществи сексуален акт. Развива се еректилна дисфункция – трудно се постига и поддържа ерекция. Същевременно липсва дисфомфорт, когато пенисът не е еректирал.

Палпаторно се усеща продълговато, болезнено образувание от няколко мм. до няколко см. В повечето случаи е в основат на члена, но при някои болни индурацията е под формата на шнуровидно уплътнение по целят пенис.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ИНДУРАЦИО ПЕНИС ПЛАСТИКА?

Лечението е с медикаменти, лъчетерапия, физиотерапия. Оперативното лечение не е ефективно, поради честите рецидив