КАКВО Е ТОВА ВАГИНИЗЪМ?

Вагинизмът представлява неволен спазъм на мускулите на влагалището и тазовото дъно при опит за проникване или дори при докосване близо до вагиналния вестибюл, което води до болезнен или напълно невъзможни полов акт. Може да се случи и при гинекологичен преглед и при поставяне на тампон. Вагинизмът засяга около 3% от жените и се проявява във всяка възраст.

Нормално по време на сексуалната игра мускулите на влагалището се отпускат, влагалището се удължава, отделя се секрет, а срамните устни набъбват, стават по-еластични и разтворени. При вагинизъм мускулите на влагалището не се отпускат, не се отделя секрет и жената не е подготвена за полов акт.


КАКВИ ФОРМИ НА ВАГИНИЗЪМ СЪЩЕСТВУВАТ?

Истински вагинизъм. Той е проява на условен защитен рефлекс, породен от психотравми от миналото, например изнасилване, по-грубо отношение на партньора по време на полов акт, болезнен опит за сексуален контакт или защитна реакция срещу точно определен партньор. Най–често при този вид вагинизъм жената има негативно отношение към секса.

От много важно значение са нагласите, които жената има още от дете и по какъв начин са я възпитавали родителите в сексуално отношение. При момичета в самото начало на сексуалния опит може да възникне вагинизъм, който е породен от страх към половия акт или да е предизвикан от неприятен първи път.

От вагинизъм страдат и жени с добро положение и грижлив партньор, но когато жената няма емоционално влечение към партньора, той й се вижда непривлекателен, или пък самият той страда от сексуални проблеми. Понякога и страха от забременяване може да отключи този проблем.

Лъжлив вагинизъм. Той е следствие на физиологични причини, като инфекции на половите органи, сухота на влагалището, както и от твърде плътна девствена ципа. Някои жени развиват вагинизъм след менопаузата, когато нивата на естроген рязко намаляват, а липсата на вагинална еластичност и овлажняване прави сношението болезнено, стресиращо или невъзможно.

Състоянието може да се прояви след претърпени травми в тазобедрената област, които се свързват с механичната болка и в последствие не е изключено да се провокират и психологичните причини за вагинизма.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ВАГИНИЗЪМ?

Най-характерната проява на проблема е трудното или невъзможно проникване при полов акт. Жената изпитва болка, която в някои случаи осуетява сношението, без значение от половата игра и предразположеност. Дори тя да желае да прави секс, тялото ѝ реагира негативно и не успява да я подготви за физическото проникване.

Когато все пак се осъществи актът, тя не получава удовлетворение. Практически жената не достига оргазъм с проникването, а по други механизми като стимулацията на клитора. Жената, която страда от вагинизъм има нормално сексуално влечение, но не изпитва удовлетвореност от самия акт.

Вагинизмът се характеризира с 3 степени:

Първата степен се проявява при проникване с нещо във влагалището. В леките случаи на вагинизъм, жената е способна да води полов живот, но трябва да положи усилия за да успее да преодолее болката.

Втората – при съприкосновение с мъжкия полов член, още преди проникването.

Третата степен, която е най–тежка – проявява се, когато има дори само мисъл за полов акт или гинекологичен преглед. В тези случаи страхът от проникването е толкова голям, че предизвиква мигновено съкращаване на обграждащите влагалището мускули.

Има състояние, което е известно като диспареуния. Това е медицински термин за болезнен полов акт. Той често се бърка с вагинизъм, но диспареунията може да се дължи на кисти на яйчниците, тазова възпалителна болест, вагинална атрофия или вулвовагинити.


КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ВАГИНИЗЪМ?

За да се постави диагнозата, се прави физически преглед и се пита за медицинската и сексуалната историяна пациента. Гинекологичният преглед обикновено не показва причината за контракциите на вагината, но може да изключи други заболявания, като кисти, възпаления и др. В случай, че налице няма никакво нарушение, се поставя диагнозата вагинизъм.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ВАГИНИЗМЪТ?

Въпреки че вагинизмът не е болест, той трябва да бъде лекуван заради влошаването на качеството на сексуалния живот между двамата партньори, спад в самочувствието и възможност за разрив в отношенията.

Поради това се препоръчва жената да се обърне към специалист, който да открие проблема и да предложи подходящи начини за решението му, съобразени с индвидуалността на всяка една пациентка.

Като начало, добре да се познава анатомията и какво се случва по време на сексуална възбуда и полов акт. Важно е жената да се отърси от своя страх и свързаното с него неволно съкращаване на мускулите на влагалището. Партньорът ѝ от друга страна трябва да бъде също много търпелив и всеотдаен.

Много полезни при лечение на вагинизъм са упражненията за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Трябва да се стягат и отпускат многократно мускулите на таза, които контролират вагината, ануса и пикочния мехур. Стягат се мускулите на тазовото дъно и се брои до 10, след това се отпускат мускулите и се брои до 10. Този цикъл се повтаря 10 пъти, три пъти на ден.