КАКВО Е МИКОПЛАЗМЕНА ИНФЕКЦИЯ?

Mycoplasma genitalium е микроорганизъм, който за пръв път е изолиран от уро-гениталният тракт през 1980г. При мъжете, заедно с Chlamydia trachomatis е най–честата причина за негонококов уретрит.                                                                

При жените често се среща във връзка с бактериална вагиноза или цервицит.               

Повечето Mycoplasma genitalium инфекции обаче са асимптоматични. Много често се установява асоциация на микоплазми с други полово предавани инфекции – Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis и др.


КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО С МИКОПЛАЗМА?

Заразяването става по полов път – при вагинален секс. За анален и орален начин на заразяване няма данни.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ИНФЕКЦИЯ С M. GENITALIUM?

Клинични прояви при мъжете

Изразяват се с уретрит ( негонококов уретрит). Обикновено е подостър – протича със сутрешна капка или оскъден воднист секрет от уретрата, сърбеж и парене, понякога болка при уриниране. Асимптомните форми са много чести. Рядко е налице остър уретрит с обилно мукопуролентно уретрално течение, подобно на гонорея.       

При асоциация с гонорея, след нейното лечение се проявява като постгонококов уретрит. При нелекуван микоплазмен уретрит симптомите могат да стихнат, но да се стигне до епидидимит или простатит.

Клинични симптоми при жените

При жените инфекцията протича като неспецифичен вагинит, придружен от вагинално течение, болка при сексуален контакт, кървене след секс, както и между периодите или като бактериална вагиноза ( в асоциация с други микроорганизми) с течение с неприятна миризма на риба. 

Често е налице уретрит с парене при уриниране или мукопурулентен цервицит.          По–рядко се развива цистит с чести позиви, парене при уриниране и промяна в цвета на урината. 

Според последни проучвания Mycoplasma genitalis често води до тазово възпалителна болест и последващ стерилитет, както и до ендометрит (инфекция на лигавицата на матката) и преждевременно раждане.


КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ИНФЕКЦИЯ С МИКОПЛАЗМА?

Използването на презервативи намалява риска от заразяване с микоплазми.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ МИКОПЛАЗМЕНА ИНФЕКЦИЯ?

Използват се Доксициклин 2х100мг. за 7 дни, Азитромицин 1 грам еднократно или по 500мг. за 3 дни или Моксифлоксацин (Ажелокс) по 400мг за 7 дни.