КАКВО Е УЛКУС МОЛЕ?

Мекият шанкър, улкус моле, шанкроид (Ulcus molle, Chancroid) е остро протичащо заболяване, предавано по полов път, характеризиращо се с болезнени меки улцерации. Нарича се още трета венерическа болест (след сифилис и гонорея).


КАКЪВ Е ПРИЧИНИТЕЛЯ НА УЛКУС МОЛЕ?

Причинителят на мекия шанкър е стрептобацила Haemofillus Ducrei. За да настъпи заразяване е необходимо да е нарушена целостта на кожата или лигавицата. При жените се наблюдава и носителство и по този начин те са резервоар на инфекцията.


КАКВА Е КЛИНИКАТА ПРИ УЛКУС МОЛЕ?

Засягат се вътрешният лист на препуциума, сулкуса и френулума при мъже и лабиите и клитора, рядко влагалището и шийката на матката при жените. Също могат да са засегнати ингвиналните гънки и перианалната област.

След инкубационен период от 3 до 7 дни по външните генитали се появява еритемо-едемно петно, което бързо се превръща във възел с големина 5 – 10 мм. Възела нагноява и се превръща в язва, която расте на широчина и дълбочина и достига големина на малка монета.

Язвата е болезнена, с кръгловата форма, с еритемна ареола, а дъното е покрито с гноен налеп. При палпация с два пръста основата на язвата е меко, от там идва и наименованието на болестта.

При попадане на гнойта в съседни участъци се появяват и дъщерни лезии – автоинокулация. След 3 – 4 седмици язвите се очистват от гнойта, дъното им се покрива с гранулации и за 1 – 2 месеца заздравяват с неголям цикатрикс.


КАКВИ КЛИНИЧНИ ФОРМИ СЪЩЕСТВУВАТ?

Ulcus molle follicularis. Засягат се окосмените зони и протича с фоликуларни пустули и язвички.

Ulcus molle herpetiformis. Измененията са подобни на херпес симплекс, като се допуска смесена инфекция.

Ulcus molle impetiginosum. Образуват се крусти като импетиго. Възможна е и смесена инфекция.

Ulcus molle serpiginosum. Характеризира се със заздравяване на процеса в единия край на язвата и развитието и разширяването му в другия край, което може да протече с месеци и години.

Ulcus molle gangraenosum. Това е тежка форма, при която се получава некроза в дълбочина.

Ulcus molle mixtum. При тази форма е налице смесена инфекция с бледа трепонема. В началото язвата е с меко дъно, в последствие настъпва уплътняване на основата.


КАК СЕ ЛЕКУВА УЛКУС МОЛЕ?

Ceftriaxone 1,0 i.m.

Azitromycin 1,0 p.os.

Ciprofloxacin 2x0,500, Doxicyclin 2x0,100 за 7 дни

Локално се прилагат антибиотични кремове.