КАКВО Е СПИН?

СПИН е инфекциозна болест, причинена от вируса на човешкия имунен дефицит HIV (Human immunodeficiency virus).      Попаднал в организма, той убива клетките на имунната система и по този начин унищожава способността на организма да се бори с инфекции и някои видове рак.          

Около 40 милиона души в момента живеят с  HIV инфекция, а около 25 милиона вече са починали. В България са регистрирани около 1500 ХИВ – позитивни лица.


КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО С ХИВ/СПИН?

Най–често заразяването с ХИВ става при сексуален контакт с инфектиран партньор. Вирусът може да навлезе в организма през лигавицата на вагината, вулвата, пениса, ректума или устата по време на секс. Често заразяването става при венозни наркомани, ползващи общи спринцовки или игли.           

Бременните жени могат да предават вируса на детето по време на бременност или раждане. Много рядко ХИВ може да се предаде при преливане на заразена кръв или при присаждане на органи от донор с ХИВ.                                                                                 

В заключение трябва да се каже, че хора, които вече боледуват от някоя полово предавана инфекция като сифилис, гонорея, трихомонас, хламидия, генитален херпес, човешки папиломен вирус или бактериална вагиноза са по–склонни да придобият ХИВ инфекция по време на секс със заразен партньор.


КОИ СА ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИТЕ ФАКТОРИ ЗА ИНФЕКТИРАНЕ С ХИВ/СПИН?

Ректален коитус. Лигавицата на ректума е изградена от еднослоен епител, а не от многослоен, както е при влагалището. Тя е много лесно ранима и почти винаги има микротравми при ректален секс.                                                                    

Повторен или многократен полов акт. При хетеросексуален контакт вируса се предава много трудно. Смята се, че около 0,3% е  вероятността от заразяване. При повторен полов контакт вероятността се повишава значително.                         

Нарушена цялост на гениталния епител от баланити, вагинити и полово предавани болести. Изтощаване на имунната система от по–голямо количество сперма.                        Употреба на тампони при жените.                                                      

Хетеросексуалното предаване е по–често от мъж на жена.         Принадлежност към някоя рискова група – хомо и бисексуални мъже, венозни наркомани, проститутки,  реципиенти на кръв и кръвни продукти, пребиваване в райони с повишена заболяваемост.


КОИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ СПИН? 

Инфекцията със ХИВ води до три групи патологични промени в организма:

ХИВ – свързана инфекция

Много хора с ХИВ не знаят  въобще, че са заразени. Много не развиват симптоми, след инфектиране с ХИВ. Други имат грипоподобно състояние няколко дни или седмици, след инфектиране с вируса. 

Ранните симптоми са повишена температура, главоболие, отпадналост, мускулни и ставни болки,  увеличени лимфни възли в областта на шията.    Понякога са налице възпалено гърло, кашлица,  диария и кожен обрив.                               

Тези симптоми обикновено изчезват в рамките на няколко седмици. След това пациента се чувства нормално. Тази асимптомна фаза може да продължи до повече от десет години. В терминалната фаза на заболяването са налице повишена температура, генерализирано увеличени лимфни възли, отслабване на тегло, персистираща диария, нощни изпотявания.

Опортюнистични инфекции

Вирусът унищожава вид бели кръвни клетки, наречени CD4 (Т-хелперни лимфоцити).  След като нивото на тези лимфоцити падне значително, организма не може да се бори с инфекциозни причинители, които при здрав организъм не предизвикват заболяване. Това са т.нар. опортюнистични инфекции:                 

Вирусни инфекции – херпес симплекс, херпес зостер, човешки папиломен вирус. Всички те протичат по–тежко и по–генерализирано.                                                        

Гъбични инфекции. Кандидозата се среща при всички болни. Засяга устата, гениталиите, навлиза в стомашно – чревния тракт. Разноцветният лишей и дерматофитите също са много чести.  

Бактериални инфекции. Характерен е акнеподобният фоликулит. Чести са импетиго, фурункули и др.

Злокачествени заболявания, свързани с ХИВ

Типичен представител е Саркома на Капоши.


КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА СПИН/ХИВ?

Чрез различни кръвни тестове. Трябва да се знае, че антитела се образуват на третата седмица след инфектирането, но са в достатъчен титър за позитивиране на тестовете след шестата седмица.


КАК СЕ ЛЕКУВА СПИН?

Лечението се извършва от  инфекционист.