КАКВО Е СИФИЛИС?

Сифилис (Syphilis, Lues) е полово предавана болест, причинена от бактерия  Treponema pallidum.  Нарича се великия имитатор, защото симптомите при сифилиса често са неразличими от много други заболявания.


КАК СТАВА ЗАРАЗЯВАНЕТО СЪС СИФИЛИС?

Заразяването става по полов път, като първичните обриви са главно по външните гениталии, вагина, анус, ректум, устни или устна кухина.                                        

Много рядко заразяването може да стане извън полово, главно при наличие на вторични сифилитични лезии в устната кухина и съответно при контакт със замърсени чаши и прибори.            

Възможно е и интраутеринно предаване на инфекцията от болната майка на плода при вроден сифилис. 


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ СИФИЛИС?

Много пациенти, заразени със сифилис нямат никакви симптоми с години, което води до риск за късни усложнения, поради нелекуваната инфекция. Независимо, че заразяването става от болен с лезии в първи или втори стадий, много често тези лезии остават неразпознати. Болестта протича в три стадия, с ремисии и екзацербации.


ПЪРВИ СТАДИЙ

Първият признак на болестта е Ulcus durum, развиващ се на мястото на контакта (полови органи, анус, устни) с инкубационен период от 3 седмици.                                 

Представлява овална кафяво-червена ерозия с хрущялна плътност (установява се, като се обхване с два пръста). Лезията е кръгла или овална, около 1 см в диаметър, с лъскаво, като лакирано дъно и е неболезнена.                                                      

Около 1 седмица след появата на Ulcus durum, се увеличават регионалните лимфни възли, най–често ингвинални - сифилистичен склераденит. Улкуса трае около 3 до 6 седмици и заздравява без лечение. Ако обаче не се проведе подходящо лечение, болестта преминава във втория стадий.


ВТОРИ СТАДИЙ

Характерни за втория стадий са обриви по кожата и лигавиците, които се появяват около 4 месеца след заразяването. Понякога обривите са придружени от  повишена температура, генерализирано увеличени лифни възли, главоболие, болки в мускули и стави.

Първата проява на вторичния сифилис се нарича свеж, Syphilis secundaria recens. Тези обриви преминават и без лечение, но седмици или месеци след това се появяват обриви, характерни за рецидивиращия вторичен сифилис - Syphilis secundaria recidiva. Засягат се главно лигавиците на устната кухина и половите органи. Без лечение болестта преминава в латентен  стадий - Syphilis secundaria latens.

Roseola syphililitica. Те са най–честата проява през втория период, особено при вторичния свеж сифилис. Представляват розово – червени петна,   розеоли, които обхващат тялото, особено страничните му части и по–рядко крайниците. Петната са несливащи се, кръгли или овални, рязко ограничени, при натиск изчезват. 

Syphilis papulosa. Други характерни обриви, особено за рецидивиращия сифилис,  са плътни, рязко ограничени, с кафяво-червен цвят, несливащи се папули, обхващащи тялото, дланите и ходилата. Повърхността им е гладка, но при обратното им развитие се забелязва десквамация от центъра към периферията. Така се оформя якичка по края, наречена якичка на Biett.

Характерно е, че при свежия сифилис, папулите са по-малки и по-многобройни, а при всеки следващ рецидив стават по-малко на брой, но по-големи. Характерни са папулите на границата между окосмената и неокосмената част на челото и се наричат корона на Венера.

Syphilis pustulosa. Развиват се при тежко протичане на болестта. Първоначално се образуват папулозни елементи, които преминават в папуло-пустули.

Leucoderma syphiliticum. Хипопигментните петна са характерни за рецидивиращия сифилис. Огърлица на Венера – това са бели петна на фона на по–тъмна кожа в областта на шията.

Alopecia syphyllitica. Алопецията е характерна за рецидивиращия сифилис. Представя се от алопетични полета по капилициума, по-рядко по вежди, мигли, брада, пубис. Косата изглежда "като проядена от молци". Понякога е налице дифузна алопеция.

Condylomata lata. Плоски кондиломи. Развиват се върху влажна и топла среда, каквато е в ано-гениталната област при рецидивен сифилис. Представляват плоски папули с мека консистенция и некротична сивкава повърхност. Те са силно заразни, поради изобилието от трепонеми. 

Angina syphilitica. Представлява еритем с виолетов отенък и резки граници, обхващащ тонзилите, увулата, небните дъги и част от мекото небце. Липсват субективни оплаквания. 

Plaques muqueuses. Мукозните плаки са рязко ограничени, плоски папули с гладка, сивкава  повърхност в устната кухина при рецидивен сифилис.  


ЛАТЕНТЕН СИФИЛИС

Латентния стадий започва,   когато първичните или вторични симптоми изчезнат. Този   стадий може да продължи с години.


ТРЕТИ СТАДИЙ

Късният стадий се развива в около 15% от болните, които не са лекувани и може да се появи  10 и повече години след заразяването. В късния сифилис се засягат мозъка и абсолютно всички вътрешни органи.

Syphilis tertiaria nodularis. Това са плътни дермални възли с червено-кафеникав цвят, от главичка на топлийка до грахово зърно. С времето се разпадат в центъра и образуват язва, която зараства в атрофичен, леко хлътнал цикатрикс с пигментна периферия. 

Syphilis tertiaria gummosa. Гумите представляват хиподермални възли с размер до яйце, с червено-виолетов цвят. Лезиите се размекват, фистулизират и от тях изтича лепкава кръвениста материя, наподобяваща gumma arabicum. Лезията заздравява в цикатрикс с пигментна периферия.


КАК СИФИЛИСЪТ ЗАСЯГА БРЕМЕННАТА ЖЕНА И ПЛОДА?

Болестта се предава от бременната жена на плода след четвъртия лунарен месец.


КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА СИФИЛИСА?

Диагнозата се поставя чрез кръвен тест, чрез установяване на сифилитични антитела, които се появяват скоро след инфекцията. Тези антитела са два вида – специфични и неспецифични.                                                                                                      

По–често се  използват реакции с неспецифични антитела. Това е известната реакция на Wassermann и модифицираният RT (Rapid test). Позитивират се шест седмици след заразяването.  

Тези  неспецифични реакции могат да бъдат фалшиво положителни – при бременни, употреба на алкохол, някои заболявания. За да се постави точна диагноза, при наличие на положителна неспецифична реакция, се извършва специфичен тест. Най–често това е TPHA (Treponema pallidum haemagglutination assay).                               

След проведеното успешно лечение, реакцията на Васерман се негативира след около  една година, а TPHA може да остане положителна (обикновено един плюс) до края на живота на пациента. За това положителен тест не винаги означава боледуване от сифилис. В такъв случай потърсете консултация с опитен венеролог. 


КАК СЕ ЛЕКУВА СИФИЛИСА?

Сифилисът се лекува лесно в неговия ранен стадий. Обикновено при пациенти с инфекция до 1 година, достатъчна е трикратна мускулна инжекция с Benzathin benzylpenicillin 2,4 млн. Е веднъж седмично.                                                                       

Алтернативно лечение  е Doxycycline 2х100мг. за 14 дни или  Erythromycin 4х500 мг. за 14 дни.                                            

При пациенти със сифилис повече от една година се прилагат 6 апликации Бензатин пеницилин 2,4 млн. Е


КАК МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СИФИЛИС?

Най–сигурният начин да избегнем сифилис,  както и всички други полово предавани инфекции е да се въздържаме от безразборни полови контакти или да поддържаме моногамна връзка с партньор, който е тестван  и се знае, че не е инфектиран.                                         

Избягването на употребата на алкохол и наркотици също помагат в превенцията, защото тези активности водят до рисково сексуално поведение.                                                 

Трябва да се знае, че употребата на кондом не изключва риска от заразяване, защото обривите  при сифилис много често се появяват в непокритите от кондома зони.  Измиването на половите органи, уринирането или използването на вагинален душ не оказват никакъв превантивен ефект срещу сифилис или другите полово предавани болести.