ЛАКТОБАЦИЛОЗА

Лактобацилозата, наречена още “Лактобацилус вагиноза” е състояние на женското влагалище, което се среща сравнително често при жени, провеждащи многократно лечение за вагинална кандидоза.

То се характеризира с прекомерно размножаване на млечнокиселите бактерии, които са нормален обитател на женското влагалище и чиято продукция осигурява нормалната му кисела среда. За първи път лактобацилозата е описана от Horowitz  през 1994 година.

Оплакванията на жените с лактобацилоза наподобяват твърде много тези при вагинална кандидоза. Те са свързани с поява на белезникаво млечноподобно вагинално течение, генитален сърбеж и дразнене, сексуалните контакти са неприятни и дори болезнени.

Установяването на заболяването е чрез микроскопско изследване, при което се установяват множество лактобацили, при свързването на които се оформят дълги фини нишки.

В миналото тези нишки са били известни под наименованието „лептотрикс”, като е предполаган техния гъбичен или бактериален произход , съответно на което се били прилагани различни по механизма на действие медикаменти.

Лечението на лактобацилозата се осъществява с антибиотични средства перорално или с вагинални кремове. Не се налага изследване и лечение на сексуалния партньор.