ЗАРАЗНИ МОЛУСКИ

Заразните молуски (Molluscum contagiosum) са кожни обриви, причинени от вирус, подобен на вариолния. Засягат се деца и млади хора.

Заразяването става от човек на човек пряко или чрез използване на общи кърпи и дрехи. Освен това при пипане на обрива и след това на други части на тялото, молуските се разпространяват и в тази област – автоинокулация. Същото се получава при бръснене или бърсане с кърпа.

Инкубационният период е от две седмици до два месеца. Най–често заразяването става при деца в детските градини или при полови контакти при възрастни.

При деца с молуски по половите органи и ануса трябва да се провери за евентуална сексуална злоупотреба. Въпреки това не всички генитални лезии са възникнали по полов път.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ЗАРАЗНИТЕ МОЛУСКИ?

Молуските са гладки, розови туморчета, надигнати над нивото на кожата с хлътнал впъпен център, от който при изтискване излиза рогова материя. Обикновено са от 3 до 6 милиметра, понякога до 1 сантиметър. Най–често се засягат лицето, шията, горните крайници и бедрата.

При възрастни обикновено се появяват след полов контакт и съответно се засягат гениталиите, ануса, пубиса и вътрешната част на бедрата. Макар и рядко, може да се появят върху лигавицата на устната кухина и конюнктивата. Лезиите са до 20, но понякога може да са стотици, особено при пациенти с имунен дефицит.

КАК СЕ ЛЕКУВАТ ЗАРАЗНИТЕ МОЛУСКИ?

Премахват се чрез кюретиране с остра кюрета, криотерапия с течен азот или намазване с киселини.