КАКВО Е ГЕНИТАЛНА КАНДИДОЗА?

Гениталната кандидоза е заболяване на женските гениталии и на пениса при мъжа, причинено от дрождеподобни гъби от род кандида, най–често Candida albicans.

Счита се, че почти всеки човек в живота си е имал поне един епизод на инфекция с Кандида.

КОЛКО ЧЕСТА Е КАНДИДОЗНАТА ИНФЕКЦИЯ?

Това е най–често срещаното заболяване на женската полова система. При мъже се среща по–рядко. По време на бременността около 80% от жените са имали поне един епизод на кандидозна инфекция.

КАК СТАВА РАЗВИТИЕТО НА КАНДИДОЗНАТА ИНФЕКЦИЯ?

Най–честият начин на инфектиране у човека е ендогенният. Кандидозата се развива у предразположени лица, поради активиране на тяхната собтвена флора.

Дрождоподобноте гъби винаги присъстват в малки количества във влагалището, устната кухина и аноректалния тракт, но симптоми се появяват само при бързият им растеж. 75% от жените имат бяло течение, причинено от кандидоза, поне веднъж през живота си, а 45% - два или повече пъти.

Най-често тези гъбички са Candida albicans, но е възможно да са някои от другите представители на рода Candida, например C. glabrata, C.troipicalis и др

Предразполагащи фактори за свръхразмножаването на дрожди от рода кандида са прием на антибиотици, хормони, бременност, диабет и др.

Характерно за влагалищната кандидоза е, че никога не се развива при липса на естрогени в тъканите. Ето защо инфекцията почти никога не се наблюдава при момичета преди настъпване на пубертета, както и при жени във възрастта след настъпване на менопаузата.

Вторият начин на инфектиране с кандида е половият. Това става при вагинален, орален или анален секс.

КОИ СА ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИТЕ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ГЕНИТАЛНА КАНДИДОЗА?

Под влияние на т.нар. предразполагащи фактори е възможно нормално съществуващите във влагалището гъбички да се размножат в по-големи количества и да предизвикат оплаквания. Такива фактори са:

Бременност

Неконтролиран диабет

Прием на орални контрацептиви, кортикостероиди или антибиотици

Интимни душове

Отслабена или компрометирана имунна система.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ГЕНИТАЛНА КАНДИДОЗА?

Гениталната кандидоза бива кандидозен вулвовагинит, кандидозен баланопостит, кандидозен уретрит и цистит.

Кандидозен вулвовагинит (Vulvovagenitis candidotica)

Основни симптоми са силен сърбеж, парене и бяло течение. Дискомфортът се усилва по време на менструация и при полов акт. Течението е оскъдно, белезникаво, с гъста консистенция, като пресечено мляко, но може да е течно или да липсва.

Друг симптом е дизурията, която най–често се дължи на дразнене от урината на възпалената лигавица и по-рядко от наличието на уретрит или цистит. По външните полови органи е налице зачервяванеи и едем.

Партньорите на жени с вагинална кандидоза обикновено нямат симптоми на инфекция. Въпреки това, някои мъже съобщават за временни обриви и парене и сърбеж на пениса след сношение.

Кандидозен баланопостит (Balanopostitis candidotica)

Протича със силен сърбеж и зачервяване, отичане и образуване на белезникав налеп по гланс пенис и препуциум. Зачервяването може да е дифузно или на отделни еритемни петна. В последствие полулигавицата става суха, лъскава, залющена и с радиерни фисури.

При по-тежките случаи се развива фимоза. Причината за развитието на кандидозният баланопостит не е само инвазия от дрожди кандида, а и вследствие химическото дразнене от промененото pH на влагалището, което става кисело. Предразполагащ фактор е наличието на диабет.

Кандидозен уретрит (Urethritis candidotica)

Заболяването се отнася към така наречените опортюнистични инфекции, при които основно значение има балансът между защитните механизми на човека и патогенността на микроорганизма.

Предразполагащи фактори за развитие на кандидозен уретрит са: захарен диабет, възраст, вроден или придобит имунен дефицит, прием на антибиотици, имуносупресивни медикаменти, кортикостероиди.

При мъжете кандидозният уретрит протича субакутно, с оскъден жълтобелезникав до кремав ексудат, който постепенно хронифицира.

Възможно е зачервяване на гланса и препуциума, понякога с образуване на ерозии, покрити с белезникав налеп, придружено от парене и сърбеж.

Кандидозният цистит

Протича клинично като подостър цистит. В клиничната картина доминират често и болезнено уриниране, болка ниско в корема, дизурия, фебрилитет и отпадналост. При изследване на урината се усановява повишено количество на Candida.

Бременност и кандидоза

Бременността е едно от състоянията, които често водят до развитие на влагалищна гъбична инфекция. 70% от бременните жени развиват гъбична инфекция поне еднократно в този период.

От особено значение за бременната жена и бъдещото новородено е установяването на гъбична инфекция в последния месец на бременността. Поради факта, че тя обхваща влагалището, през което ще се роди бебето, е важно инфекцията да бъде търсена и лекувана непосредствено преди раждането.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ГЕНИТАЛНАТА КАНДИДОЗА?

При съмнение за гъбична инфекция е добре да се консултирате с лекар, тъй като други заболявания също могат да протекат с подобни оплаквания, а изискват различно лечение. Диагнозата се поставя въз основа на преглед и изследване на гениталния секрет.

Взима се материал от гениталиите и се извършва директно микроскопско изследване на нативен и оцветен с метиленово синьо препарат. Виждат се нишки и спори на кандида. Извършва се и посявка на специална хранителна среда.

КАК СЕ ЛЕКУВА КАНДИДОЗАТА?

Clotrimazol или Miconazol вагинално – 6 дни. Econazol 50мг. вагинално - 14 дни или 150 мг - 3 дни.

При по-тежки инфекции и Fluconazol 150мг. п.ос. или 50мг - 7-14 дни.

При мъже – Clotrimazole крем.

При жени с хронична или рецидивираща гъбична инфекция терапията продължава с 150мг Flukonazol 6 do 12 месеца при всяка следваща менструация.