МЕНОПАУЗА И КОЖНИ ПРОМЕНИ

Промени по кожата

С понижаването на нивото на естрогените при настъпване на менопаузата намалява и количеството на колагена и еластина. Колагенът е поддържаща кожата структура, а еластиновите фибри, спомагат за нейната еластичност. Това е причина кожата да стане по-тънка, по-малко еластична и по-уязвими към нараняване. Появяват се фини линии, бръчки и кожата се отпуска цялостно.

Производството на нови кръвоносни съдове в кожата също е в пряка зависимост от количеството естроген, като при ниското му ниво се нарушава храненето и намалява достъпът на кислород до кожата. В резултат епидермиса изтънява, нарушава се бариерната му функция, засилва се трансепидермалната загуба на вода, а кожата става подчертано суха.

Естрогените стимулират отлагането на мастни депа по цялото тяло – с намаляване на техните нива мастните натрупвания се транформират основно по корема, седалището и бедрата; намалява и поддържащата мастна тъкан в лицето, шията и ръцете, в резултат на което започва отпускане, поява на бръчки и хлътналости, както и загуба на обеми. Подобни са промените и в областта на гърдите.

Кожата става по-деликатна и податливи на влиянието на околните фактори и това може да доведе до поява на кожни обриви или изостряне на хронични дерматози.


Хипертрихоза

Хипертрихозата се проявява като по-пигментирани лануго косми над горната устна или с появата на твърди, дълги косми по брадичката, ушите, гърдите и др. В същото време окосмяването по пубиса и в аксилите става по-оскъдно и космите в тези зони се изправят. Понякога хипертихозата е доста изразена и се появяват истинска брада и мустаци. Това може да се случи при прекалено високи нива на андрогените, като е понякога в менопаузата.


Хиперпигментации

При настъпване на менопаузата, в участъците на кожата, изложени продължително на слънце, започва повишена активност на клетките, произвеждащи меланин – меланоцитите. Като резултат от това се получават окръглени кафеникави петна, подобни ха хлоазма по лицето, шията, деколтето и ръцете. Понякога, обратно, се появяват хипопигментни пета, особено по лицето и крайниците.


Акне на късната възраст

През последните години зачестяват случаите с тази форма на заболяването. Смята се, че основна причина са хормоналните промени в менопаузата. Жените могат да открият, че имат акне за първи път, когато достигнат менопаузата. Обикновено се засяга долната част на лицето.


Keratodermia palmo-plantaris klymacterica

Това е придобита палмоплантарна кератодермия при жени в менопаузата. Обикновено се засягат ходилата, предимно петите, по-рядко дланите и колената. Кожата е задебелена, жълтеникава и напукана. По често се проявява при жени с наднормено тегло.


Атрофичен вулво-вагинит

Кожата и лигавицата в интимната зона също е под контрола на естрогените – с намаляване на техните нива се появява сухота, сърбеж и атрофия. Лигавицата на влагалището става по-тънка, суха и по-малко еластична . Намалява секрецията от влагалището.

Тези промени могат да доведат до болезненост при полов акт и се увеличива риска от възпаление - вагинит. Атрофията засяга и малките срамни устни, както и клиторът. Сексуалното желание (либидо) често, но не винаги намалява с остаряването.


Pruritus vulvae

Атрофията на лигавицата на външните полови органи, вследствие намалените нива на естрогени е причина за чести възпаления и сърбжи в тази област.


Kraurosis vulvae (лихен склерозус при жените)

Смята се, че дефицит на половите хормони стои в основата на заболяването. Често се поява при жени в менопаузата. Обикновено заболяването започва от малките срамни устни, където мукозата губи нормалния си розов цвят и става жълтеникаво-сивкава. Тя е суха, гладка, лъскава и атрофична.

По–късно настъпва склероза и свиване на вулвата и входа на влагалището. В някои случаи преобладава атрофията, при други – склерозата. Понякога се засяга перианалната кожа. Не се засягат вътрешните полови органи като влагалището и матката. Чест симптом при жените е вулварният сърбеж.

При засягане на аналната област е налице и анален сърбеж. Жените с тежки форми на лихен склерозус не са в състояние да правят секс, поради дискомфорта, свързан с него. Кожата в засегнатите области загубва своята еластичност, атрофира и това води до болка, цепнатини и кървене и при най–малкото триене.


Промени в уринарния тракт

С настъпване на менопаузата изтънява лигавицата на уринарния тракт. Уретрата става по-къса. Тези промени благоприятстват навлизането на микроорганизмите и жените по-лесно развиват инфекции на пикочните пътища.

Мускулите, които контролират акта на уриниране, стават по-слаби. Това е една от причините много жени в менопауза да имат стрес инконтиненция - изтичане на малки количества урина по време на смях, кашлица или други дейности, които оказват натиск върху пикочния мехур.