КОЖНИ ПРОЯВИ ПРИ БОЛЕСТИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Базедова болест

При Базедова болест (повишена функция на щитовидната жлеза) се наблюдават следните промени:

Кожата на болните е зачервена, топла, влажна и мека като кадифе. Това се дължи на повишената обмяна в организма, до която води действието на щитовидните хормони. Налице е зачервяване по лицето и дланите, които са влажни. Хиперхидрозата е постоянен симптом. Често болните се оплакват от сърбеж, уртикария, зачервяване във вид на засилен дермографизъм и др.

Промени по нокти и косми. При около 30% се наблюдава косопад и чупливост на ноктите, особено в по-напреднали стадии на болестта.

Пигментни смущения. В някои случаи болните развиват витилиго, потъмняване на кожните гънки – при лактите, на шията, кръста, по клепачите. Появяват се петна около очите, които могат да бъдат по-светли или по-тъмни от цвета на незасегнатата кожа.

При мъжете тиреотоксикозата често е придружена с еректилна дисфункция и гинекомастия.

Myxoedema circumscriptum praetibiale. При 3-5% от пациентите с базедова болест се развива претибиален микседем – специфичен оток и уплътнение по предната повърхност на долната трета на подбериците. Представя се като добре ограничена кръгла или овална плака, образувана от сливането на розово-жълтеникави папули. Плаката има вид на портокалова кора. Тя е инфилтрирана, плъна и е сърбяща. Хистологично в дермата се наблюдава отлагане на муцин.

Хипотироидизъм

При Хипотироидизъм (микседем, намалена функция на щитовидната жлеза), се наблюдават следните промени:

Кожата е бледа и студена, поради факта, че жлезата отделя по-малко количество хормони от нормата. Особено студени са крайниците, където през зимните месеци се наблюдават перниони и акроцианоза. Кожата е и суха, лющеща се, поради силното редуциране на потната и мастна секреция.

Каротинодермия. Поради натрупване на каротин в дермата и епидермиса кожата придобива жълтеникав оттенък на дланите и ходилата.

Myxoedema diffusum. Типичен е отока по тялото и лицето - "лице на ескимос". Отока е твърд, при натиск не остава трапчинка. Кожата става груба, силно задебелява и по подбедриците се наблюдава постоянен оток. Наблюдава се задебеляване на устните и езика, както и на ларингса, което променя тембъра на гласа.

Промени по нокти и косми. Окосмяването е оскъдно, особено в аксилите и пубиса. Косата е тънка и рядка, ноктите - чупливи, деформирани и набраздени.

Mucinosis papulosa. Представя се от малки, жълтеникави папули по китки, предмишници, лице и скротум.