КОЖНИ ПРОЯВИ ПРИ БОЛЕСТИ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Сърбеж (Pruritus hepaticus)

Предизвиква се от жлъчните киселини при холестаза, свързана със заболявания на черния дроб. Колкото по-тежко е запушването на жлъчните пътища, толкова по-интензивен е сърбежа. Бива локализиран или генерализиран. Влошава се при затопляне.

Като следствие на сърбежа и разчесването се развива картина на дифузен невродермит - екскориации, лихенификация, хиперпигментация по крайници, гръб и страничните части на корема.

При продължителен сърбеж, особено без видима причина, Pruritus sine materiae, Pruritus senilis, винаги трябва да се изследва функционалното състояние на черния дроб.

Жълтеница

Вследствие повишеното ниво на серумния билирубин, кожата, лигавиците и склерите на очите се оцветяват в жълто. Бива няколко вида:

Flavin icter - кожата има лимонено жълт-цвят. Причината е усиленото образуване на билирубин в резултат на хемолиза (прехепатална жълтеница).

Rubin icter - кожата има жълто-червеникав отенък. Причината е смутената функция на чернодробните клетки - хепатална жълтеница при хепатити и цироза.

Verdin icter. При нарушена проходимост на жлъчните пътиша (екстрахепатална жълтеница), кожата се оцветява жълто-зелено до Melas icter - жълто-кафеникаво. Причината е холелитиаза, неоплазми, панкреатит и др.

Първите и най-дискретни прояви при жълтеница се откриват по конюнктивите и небцето. Иктера е по-силно изразен по гърба, както и по изложените на натиск и триене зони.

Пигментации

Chloasma, Melasma е придобита, неравномерна, светло до тъмно кафява пигментация на лицето, по–често при жени брюнетки, засилваща се през лятото. Чест белег е при чернодробни заболявания – Chloasma hepaticum.

Обикновено се засягат зоните около очите, челото и зигоматичните област - Chloasma perioculare. Хлоазмата e пo-честa при жени и се свързва с женските хормони естроген и прогестерон.

Телеангиектазии и съдови звезди

Телеангиектазиите, особено съдовите звезди - Naevus stellatus, Haemangioma stellatum, Spider naevus са сравнително често срещани съдови образувания при чернодробни увреждания, особено цироза.

Състоят се от централно сплетени кръвоносни съдове под формата на малка червена папула, с размер от 1-3 мм в диаметър, от която радиерно, като лъчи на звезда или като крачета на паяк, изхождат разширени капилярни съдове с дължина няколко милиметра.

Локализират се главно по лицето, шията и деколтето. Първоначално цвета им е розово-червен, но с времето и с тяхното нарастване става червено-синкав.

Еритем на дланите и стъпалата

Палмо-плантарният еритем, Erythema palmare et plantare или Red palms, е зачервяване на дланите и по-рядко стъпалата, поради увеличени и разширени кожни капиляри. Среща се при чернодробни заболявания, особено цироза.

Палмо-плантарният еритем е симетричен и на двете ръце, понякога и ходила, неболезнен и несърбящ. Наблюдава по-често при мъже. Степента на зачервяване варира в зависимост от емоционалните състояния, издигането на ръката, температурата и натиска върху дланта.

Кожни кръвоизливи

При чернодробни заболявания е налице повишена склонност към кръвоизливи. Причината е диспротеинемията, повичената пропускливост на съдовете и смущенията в кръвосъсирването. По кожата, особено на крайниците и изложените на травма места се появяват хеморагии с големина на монета. Особено характерни са след прекомерна консумация на алкохол.

Пелагроиден дерматит

Характерен е за чернодробно увреждане, особено при цироза. Лезиите са ограничени само по откритите части на тялото, като дорзалната повърхност на ръцете, лицето и врата, понякога се откриват по подбедриците и ходилата.

Кожата е еритемна, с кафеникав цвят, с були и везикули, които оздравяват за няколко седмици. Освен фоточувствителност, кожата е и лесно ранима при минимални травми.

Ксантоми

Ксантомите са доброкачествени образувания с жълтеникав цвят, които се локализират най-често по клепачите, коленете, лактите, и ръцете. Те са вследствие нарушена липидна обмяна, водещо до формиране на мастни отлагания в папиларния слой на дермата и се срещат често при чернодробни заболявания.

Изменения по лигавиците

При чернодробни заболявания често се наблюдават глосити, стоматити и хейлити. Особено чест е географският език - lingua geographica.

Изменения на придатъците

При цироза у мъже се наблюдава окосмяване от женски тип в областта на пубиса, а космите са разредени и изправени, а не накъдрени. Космите в аксилите и по тялото също са разредени. Тези промени се дължат на повишеното ниво на естрогени.

По ноктите е налице нокътна дистрофия. При чернодробна цироза често има левконихия, нокътната плочка е бяла и често изпъкнала като часовниково стъкло. Понякога се наблюдават надлъжни и напречни стрии. При тежък иктер може да има кафеникаво оцветяване на ноктите.

Гинекомастия

Гинекомастията, Gynecomastia hepatica се наблюдава при мъже с чернодробна цироза. Може да бъде едностранна или двустранна и е вследствие повишените нива на естрогени. При пълно развитие на синдрома се получава т. нар. Хвостеков хабитус - гинекомастия, атрофия на тестисите, намалено либидо и потентност и женски тип окосмяване.

Алергични дерматози

При чернодробни заболявания са по-чести уртикария, екзема и алергичен дерматит.

Синдром на Джианоти-Крости

Нарича се още папулозен акродерматит в детска възраст. Gianotti–Crosti syndrome е аниктерична форма на хепатит А или Б, който предхожда с 1-2 седмици кожните прояви. Боледуват деца от 1 до 12 години. Често се открива предшестваща инфекция на горните дихателни пътища.

Обрива е мономорфен, симетричен, представен от розово-червени гладки, плоски или полусферични, несливащи се папули с диаметър 2-3мм. При по–малките деца папулите са по-големи – до 10 мм, а при по-големите деца – по-малки – 1-2 мм.

По-старите папули могат да имат кафеникав оттенък или да са хеморагични. Обрива има типична локализация – засягат се бузи, предмишници и подбедрици, понякога и глутеуси. Папулите преминават за 2-8 седмици с питириформена десквамация. Рецидиви се наблюдава изключително рядко.

Най-често детето е в добро общо състояние или има лека температура. Слабо увеличените лимфни възли в подмишниците и слабините могат да се задържат няколко месеца. Рядко се наблюдава жълтеница, но е възможно да се установи отклонение във функционалните чернодробни тестове и хепатомегалия.

Сepyмнa бoлecт

Честа проява на хепатит Б, наблюдава се в продромалния период и може да е единствената проява на болестта. B началото cepyмнaтa бoлecт ce пpoявявa cъc зaчepвявaнe и пoявa нa oбpив пo кожата, най-често уртикариален или ангиоедем, придружени от cилнo изpaзeн и пocтoянeн cъpбeж.

Oбpивът c тeчeниe нa вpeмeтo мoжe дa пpидoбиe paзлични фopми, cxoдни c тeзи пpи еритема мултиформе, лихен планус, пурпура Schonlein - Henoch, мopбили, cкapлaтинa. В пo-тeжкитe cлучаи се пoкaчвa тeмпepaтypaтa нa цялoтo тялo.

Увeличaвaнeтo нa лимфнитe възли e cъщo xapakтepнo зa cepyмнaтa бoлecт, както и възпалението на ставите - артрит. Налице е и бъбречно засягане с протеинурия и хематурия.

Нодозен периартериит

Заболяването се среща при хепатит Б. Характеризира се с възпаление на малките и средни артерии на кожата, мускулите, ставите, вътрешните органи. Протича с фебрилитет, отпадналост, мускулни болки, гломерулонефрит, периферна невропатия и др. По-често боледуват мъже в млада и средна възраст.

Кожните прояви са пурпура, улцерации, livedo reticularis, уртики и ангиоедем. Типични са възловидни изменения по хода на артериите на долните крайници. Те са болезнени, с големина на лешник и създават чувство на тежест в краката.

Вторична криоглобулинемия

Cryoglobulinemia се среща при инфекции с вируси на хепатит А, В и С. При изстудяване криоглобулините се утаяват, при което кръвоносните съдове се запушват и се появяват нарушения в кръвоснабдяването на различни тъкани и органи.

Клинично криоглобулинемията се проявява след излагане на студ. Наблюдава се умора, болки в ставите и мускулите, феномен на Рейно, кожни язви, акроцианоза, криоглобулинемична пурпура, артериални тромбози.