КОЖНИ ПРОЯВИ ПРИ БОЛЕСТИ НА ХИПОФИЗАТА

Панхипопитуитаризм

Панхипопитуитаризъм представлява недостиг или липса на хормоните от предния дял на хипофизната жлеза (аденохипофиза). Симптомите на панхипопитуитаризъм са: При жени – нарушение на менструалния цикъл, безплодие, остеопороза, недобре развити полови органи, сухота във влагалището, затлъстяване.

При мъже – импотентност, намален размер на тестисите и пениса, намалена продукция на сперматозоиди, уголемяване на гърдите, намалена мускулна маса, затлъстяване, слабо изразени мъжки характеристики - космите по пубиса, аксилите, брадата, веждите постепенно опадат напълно. При деца – изоставане в растежа – хипофизарен нанизаъм.

Кожата е суха, сбръчкана, десквамирана, с восъчна бледост, по ръцете и краката напомня склеродермия. Ноктите са силно дистрофични и постепенно опадат. Космите са разредени, може да настъпи тотална алопеция.

Акромегалия

Акромегалията се причинява от доброкачествен тумор на хипофизата (аденом), който продуцира неконтролируемо хормона на растежа -соматотропин. Силният анаболен ефект на соматотропния хормон води до повишаване масата на всички органи и тъкани. STH стимулира и инсулиновата секреция, поради което при болните от акромегалия се развива захарен диабет, поради изчерпани инсулинови резерви.

Характеризира с нарастване на акрите (крайните части на тялото) - глава, стъпала, длани, пръсти. Пациентът не забелязва как в определен период от време се променят крайниците му, лицевите кости, кожата. Наблюдава се и уголемяване на вътрешните органи. Ноктите са задебелени, трошливи, стриирани и като часовниково стъкло.

Настъпва дифузна хипертрофия на кожата (пахидермия). Появяват се гънки в окципиталната област, а също така и усилено окосмяване (hypertrichosis). Увеличава се мастната и потна секреция. Най-честите оплаквания са мускулна слабост, отесняване на ръкавици, обувки и шапки в резултат на увеличаването на размера на ръцете, краката и главата.

Лицето на болните с акромегалия е много характерно. То е с увеличен нос и подчертани скули и с уголемена долна челюст (прогнатия). Също така са уголемени устните, ушните миди и езика. Езикът е голям и върху него се виждат отпечатъци от зъби поради това, че трудно се побира в устната кухина.

Появява се диастема патологика, изразяваща се в разреждане на зъбите, поради растежа на костите на челюстите. Променя се гласът, който става дрезгав, поради хипертрофия на ларингеалния хрущял. Независимо от наличната хипертрофия на половия член, болните с акромегалия са с изявена полова слабост поради налична хипофункция на периферните ендокринни жлези.

Синдром на Cushing

Синдром на Cushing е състояние, при което хипофизата секретира повишено количество АКТХ (адренокортикотропен хормон), най-често поради тумор, засягащ жлезата. Клинично синдром на Cushing се характеризира с наличие на facies lunata изразяващо се в кръгло лице със зачервени бузи и акне по лицето.

Характерно е затлъстяването, което обхваща само шията, гръдния кош и корема, с мастна гърбица на нивото на последния шиен прешлен, надключични мастни подложки, на фона на слабите крайници. По кожата на корема, бедрата и гърдите се наблюдават лилави стрии.

При жените е налице повишено окосмяване с нарушения в менструалния цикъл. Развива се хипертония, атеросклероза, остеопороза, атрофия на мускули, загуба на либидо. Друга изява на синдром на Cushing са опортюнистичните или бактериални инфекции.