КОЖНИ ПРОЯВИ ПРИ БОЛЕСТИ НА ХИПОФИЗАТА

Панхипопитуитаризм

Панхипопитуитаризъм представлява недостиг или липса на хормоните от предния дял на хипофизната жлеза (аденохипофиза). Симптомите на панхипопитуитаризъм са: При жени – нарушение на менструалния цикъл, безплодие, остеопороза, недобре развити полови органи, сухота във влагалището, затлъстяване.

При мъже – импотентност, намален размер на тестисите и пениса, намалена продукция на сперматозоиди, уголемяване на гърдите, намалена мускулна маса, затлъстяване, слабо изразени мъжки характеристики - космите по пубиса, аксилите, брадата, веждите постепенно опадат напълно. При деца – изоставане в растежа – хипофизарен нанизаъм.

Кожата е суха, сбръчкана, десквамирана, с восъчна бледост, по ръцете и краката напомня склеродермия. Ноктите са силно дистрофични и постепенно опадат. Космите са разредени, може да настъпи тотална алопеция.

Акромегалия

Акромегалията се причинява от доброкачествен тумор на хипофизата (аденом), който продуцира неконтролируемо хормона на растежа соматотропин. Силният анаболен ефект на соматотропния хормон води до повишаване масата на всички органи и тъкани. STH стимулира и инсулиновата секреция, поради което при болните от акромегалия се развива захарен диабет, поради изчерпани инсулинови резерви.

Характеризира се с нарастване на акрите (крайните части на тялото) - глава, стъпала, длани, пръсти. Пациентът не забелязва как в определен период от време се променят крайниците му, лицевите кости, кожата. Наблюдава се и уголемяване на вътрешните органи. Ноктите са задебелени, трошливи, стриирани и като часовниково стъкло.

Настъпва дифузна хипертрофия на кожата (пахидермия). Появяват се гънки в окципиталната област, а също така и усилено окосмяване (hypertrichosis). Увеличава се мастната и потна секреция. Най-честите оплаквания са мускулна слабост, отесняване на ръкавици, обувки и шапки в резултат на увеличаването на размера на ръцете, краката и главата.

Лицето на болните с акромегалия е много характерно. То е с увеличен нос и подчертани скули и с уголемена долна челюст (прогнатия). Също така са уголемени устните, ушните миди и езика. Езикът е голям и върху него се виждат отпечатъци от зъби поради това, че трудно се побира в устната кухина.

Появява се диастема патологика, изразяваща се в разреждане на зъбите, поради растежа на костите на челюстите. Променя се гласът, който става дрезгав, поради хипертрофия на ларингеалния хрущял. Независимо от наличната хипертрофия на половия член, болните с акромегалия са с изявена полова слабост поради налична хипофункция на периферните ендокринни жлези.

Синдром на Cushing

Синдром на Cushing е състояние, при което хипофизата секретира повишено количество АКТХ (адренокортикотропен хормон), най-често поради тумор, засягащ жлезата. Клинично синдром на Cushing се характеризира с наличие на facies lunata, изразяващо се в кръгло лице със зачервени бузи и акне.

Характерно е затлъстяването, което обхваща само шията, гръдния кош и корема, с мастна гърбица на нивото на последния шиен прешлен, надключични мастни подложки, на фона на слабите крайници. По кожата на корема, бедрата и гърдите се наблюдават лилави стрии.

При жените е налице повишено окосмяване с нарушения в менструалния цикъл. Развива се хипертония, атеросклероза, остеопороза, атрофия на мускули, загуба на либидо. Друга изява на синдром на Cushing са опортюнистичните инфекции.