КОЖНИ ПРОЯВИ ПРИ БОЛЕСТИ НА СТОМАХА И ЧЕРВАТА

Гастрит

Възпалението на стомашната лигавица се нарича гастрит. Причините за гастрит са консумация на алкохол, кафе, употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства, инфекции с бактерии, главно Helicobacter Pylori, стрес. Някои автоимунни заболявания също може да причинят гастрит.

Симптомите на гастрит са болка в епигастриума, парене по хранопровода, гадене, повръщане, оригване, подуване, загуба на апетит, отслабване на тегло. Езикът е обложен с белезникав налеп, набъбнал, зачервен и с отпечатъци на зъбите по латералните повърхности.

Често се съчетава с пернициозна или желязонедоимъчна анемия и полихиповитаминоза, поради нарушена абсорбция. Кожата е суха, залющена, налице е пруритус, розацея, хронична уртикария. Наблюдава се и ангуларен хейлит.

Язва на стомаха и дуоденума

Язва на стомаха и дванадесетопръстника е остро или хронично заболяване, чийто основен белег е формирането на дефект в съответната лигавица. Етилогията е подобна като при гастрит, но генетичните фактори са основни при язвената болест.

Най-честият симптом е пареща болка в епигастриума. Тя се влияе от вида на храната и настъпва 2-3 часа след нахранване, както и през нощта и рано сутрин. Трае с дни и седмици, после стихва, за да се появи отново след месеци или години, с изостряния през пролетта и есента. Понякога се съпровожда от гадене и повръщане.

Лицето е измършавяло, със страдалчески израз и изострени назо-лабиални гънки, челото е набръчкано, очите са блестящи. Налице е повишено изпотяване и саливация, езика е набразден и обложен, със зачервени ръбове.

Чести са дермографизъм, уртикария, алергичен дерматит, пруритус и други алергодерматози. Причината е резорбцията на неразградени големи белтъчни молекули, които играят роля на алергени. Наблюдава се анемичен и пелагроиден синдром, поради малабсорция.

Болест на Crohn

Болестта на Crohn, наричана още регионален ентерит е хронично прогресиращо възпалително заболяване, което може да се развие във всички отдели на стомашно-чревния тракт, от устата до ануса, но най-често се локализира в илеум, цекум и колон. Възпалителният процес засага както повърхностните, така и по-дълбоко разположените слоеве на стената най-често на тънките черва, при което се формират язвени изменения.

Чести кожни прояви са: афти, еритема нодозум, пиодерма гангренозум, папуло-некротични лезии. Неспецифични прояви са: еритема мултиформе, пурпура, алергичен васкулит, пелагроиден синдром, ливедо, херпес зостер, кожна амилоидоза, венозни тромбози.

Улцерозен колит

Улцерозен колит или язвен колит е рецидивиращо възпалително заболяване на дебелото черво, което се характеризира с неинфекциозно възпаление и кървящи, гнойни язви на лигавицата на колона и ректума. Характерни прояви са болки в корема, диария, кръвотечение от ректума, отделянето на слуз или слуз с гной и кръв в изпражненията.

Характерни кожни прояви са еритема нодозум и особено пиодерма гангренозум. Наблюдават се суха кожа, екзема, уртикария, еритема мултиформе, пелагроиден дерматит, хроничен хейлит, афти, глосит и гингивит. Ноктите са дистрофични и набраздени.