КОЖНИ ПРОЯВИ ПРИ БОЛЕСТИ НА НАДБЪБРЕЧНАТА КОРА

Болест на Адисон

Болестта на Адисон представлява първична недостатъчност на кората на надбъбреците, която се характеризира с недостиг на минералкортикоиди и глюкокортикоиди, в резултат на болестен процес засягащ жлезата. Болните се оплакват от слабост, сънливост, неспособност за концентрация.

Много характерен симптом на заболяването е намаленото кръвно налягане (хипотония), съпроводено от виене на свят, ускорен пулс и прилошаване. Гастроинтестиналните нарушения също се характерни. Те се изразяват в безапетитие, гадене, тежест в корема, запек, повръщане, диарии.

Понякога се доказва гастрит или язвена болест. Меланодермията е много важен и характерен симптом за Адисоновата болест. Засягат се главно откритите части на тялото, които са подложени на триене, както и нормално пигментираните зони. Засегнати могат да бъдат венците, небцето, езика, фаринкса, дланите, особено палмарните гънки.

Пигментацията засяга и аксилите, перинеумът, ареолите, както и наличните невуси и цикатрикси. Пигментацията варира от светло до тъмно-кафяво и черно и накрая става дифузна – меланодермия. Може да потъмнеят и косата и ноктите.

Други прояви, характерни за заболяването, са смущенията на гонадната функция. При мъжете се наблюдават смущения в либидото и потентността, а при жените - менструални нарушения. Смущенията, които засягат бъбречната функция се изразяват в намаление на гломерулната филтрация и увеличаване на загубата на натрий и хлор.

Адреногенитален синдром

Касае се за рядко срещана група от вродени ензимни дефекти при синтезата на стероиди или тумори в надбъбречната кора, които довеждат до недоимък на глюкокортикоиди и свръхпродукция на андрогени. Протичат с вирилизъм, у момчетата повишената продукция на андрогени довежда до изосексуални, a y момичетата - до интерсексуални нарушения:

При мъжки пол хипогонадизмът контрастира с усиленото развитие, което претърпяват вторичните полови белези, настъпва Pseudopubertas praecox.

При женски пол - pseudohermaphroditismus feminis c хипертрофия на клитора, вирилизаиия, първична аменорея, липса на развитие на млечните жлези. Като деца пациентите са високи, а като възрастни - ниски (по-рано се затварят епифизиите фуги). Други кожни прояви са пигментацията, особено по линеа алба и по вулвата, акне, хипертрихоза, при момичета – мъжки тип окосмяване, пиодермии.