КОЖНИ ПРОМЕНИ ПРИ БРЕМЕННОСТ

По време на бременността промените по кожата са чести. Много от тях са нормални и не трябва да се бъркат със заболявания по кожата. Най-честите промени по кожата по време на бременност са:

Едем. Дължи се на задържането на натрий и вода, под влияние на естрогените и прогестерона. По-значителен оток, особено по подбедриците се наблюдава при една трета от бременните. Лицето може да изглежда подпухнало от задържане на вода. Също така, съществуващите червени петна на лицето, шията и гърдите, могат да станат по-видими. Разцъфването и сияенето на жената по време на бременност е отдавна известно. Кожата задържа повече вода, поради което тя се изглажда, фините бръчки изчезват, устните набъбват.

Еритем и телеангиектазии. Промените в хормоналните нива и допълнителната циркулация на кръв в тялото може да доведе до чувство на топлина, а понякога и зачервяване на лицето, шията и деколтето. Малките кръвоносни съдове - капиляри, които се разширяват, са известни като спукани или паякообразни капиляри. Те са са често срещани по време на бременност, особено при предразположение към тях. Допълнителната циркулираща кръв, която оказва налягане върху капилярите и по-високите нива на естроген са двете причини, поради които се получава това състояние.

Spider nevi се появяват в края на първия триместър в областта на лицето, врата, мишниците и ръцете. Броят им се увеличава в хода на бременността, като обичайно преминават няколко седмици след раждането.

Еритем на дланите и стъпалата. Палмарният еритем се появява през първия триместър заедно със spider телеангиектазиите. Той може да бъде локализиран в областта на тенара и хипотенара, метакарпофалангеалните стави, възглавничките на пръстите или да е под формата на дифузно зачервяване на дланите.

Розацеята може да се влоши по време на бременност. Появява се перманентно зачервяване на кожата, особено на бузите, носа и брадичката. Възможни иницииращи фактори са неблагоприятните атмосферни условия, слънчевата светлина, пикантни храни и алкохол.

Акне. Съществуващото акне може се подобри през първия триместър, за да се влоши през третия. Можа да се появят пъпки по лицето, дори след като години не е имало никакви. По-високите нива на хормони стимулират производството на твърде много себум, който причинява запушване на порите и поява на акне. Активността на мастните жлези, особено в областта на лицето, се увеличава.

Хиперпигментации. Потъмняване на области на кожата е често един от първите признаци на бременност. Много жени забелязват тази промяна, която е по-силно изразена при жените с по-тъмна кожа. Хиперпигментацията може да бъде генерализирана, но по-често е локализирана. Зърната и ареолите потъмняват. При около половината от жените мастните жлези в областта на ареолата се увеличават и изглеждат като надигнати кафяви папули - жлези на Монтгомери (glandulae alveolares s. Montgomery). Те търпят обратно развитие след раждането.

Други пигментирани области, като бенки и лунички, могат да потъмнеят прекалено. При по-мургави жени, областта около пъпа , както и мишниците, вътрешната част на бедрата и външните полови органи могат да потъмнеят. Вертикалната линия, която се появява в центъра на корема, се нарича линеа нигра (linea nigra). Тя може да бъде до 1 см широка, а понякога пресича пъпа. Има тенденция да се появява около втория триместър. Тези зони изсветляват отново след раждането, въпреки че ареолите могат да останат малко по-тъмни, отколкото са били преди.

Кафяви петна на челото, скулите, бузите и шията са известни като хлоазма, мелазма или маска на бременността - Chloasma gravidarum. Хлоазмата се причинява от прекомерно производство на меланин. Смята се, че две от всеки три бременни имат хлоазма по време на бременността. Най-характерна е центрофациалната мелазма, засягаща челото, бузите, горната устна и брадичката. Тя е съставена от сиво-кафяви, слабо отграничени петна. Промените обичайно настъпват след трети лунарен месец и регресират след раждане, но понякога могат да персистират или да се влошат след излагане на слънце.

Стрии. Стриите представляват розови или червени ивици, които може да се появят по корема или бедрата по време на бременност или по гърдите след кърмене. Бременността причинява опъване и разтягане на кожата. По-високите нива на хормони нарушават протеиновия баланс на кожата, което я прави по-тънка. Стриите от преразтягане (Striae gravidarum) се срещат при 60-90% от жените. Тези линии след бременността стават бели, гладки и лъскави. Най-важните рискови фактори са млада възраст на майката, наддаването на тегло по време на бременността и висока телесна маса на новороденото, както и фамилна анамнеза за стрии.

Разширени вени. Вените по кожата може да станат по-видими или да се появят разширени вени по краката. Разширените вени могат да бъдат дискомфортни и понякога болезнени. При фамилна анамнеза за разширени вени и прекомерно наддаване на тегло, е по-вероятно да се появят по време на бременността. Разширени вени и венозни телеангиектазии се появяват след втория месец на бременността при около 40% от жените. Хормоните водят до повишена чупливост на еластичните влакна на съдовите стени, а нарастващата матка притиска тазовите и коремните съдове и увеличава венозното налягане. Измененията обикновено отзвучават след раждането.

Коса. По време на бременността цикълът на космите се променя, като по-малко космени фоликули преминават от фаза анаген във фаза телоген. Това води до сгъстяване на косата. Космените фоликули и по тялото се увеличават на брой и размери, особено в областта на лицето, като тази хипертрихоза е обратима в рамките на три месеца след раждането. След раждането косата на скалпа навлиза в продължителна фаза на телоген, което води до увеличен косопад (Deffluvium pospartum), който започва две до четири седмици след раждането и продължава три-четири месеца. След това, растежът на косата се възстановява напълно в рамките на шест до 15 месеца.

Нокти. Te растат по-бързо по време на бременността. Характерни са дистална онихолиза, транзверзални бразди, лонгитудинална меланонихия и субунгвална хиперкератоза.

Fibroma рendulum gravidarum. Меките фиброми или папиломи представляват множествени малки кожни фиброзни, педикулирани, слабо пигментирани образувания, разположени в кожните гънки – шията, аксиларните, ингвиналните гънки и под гърдите. Те се могат да се появят през втората половина на бременността.

Повишена чувствителност на кожата. По-високите нива на хормоните, повишения приток на кръв към кожата, както и фактът, че кожата е станала по-опъната и деликатна, може да се доведе до повишена чувствителност. Сапуни, перилни препарати и продукти за кожата, използвани в продължение на години, като хлора в басейните, могат внезапно да предизвикат възпаление на кожата. Характерно е, че кожа изгаря по-лесно при излагане на слънце.

Pruritus gravidarum. Около една от всеки пет жени има сърбеж по кожата като част от нормална бременност. Това може да се дължи на повишеното кръвоснабдяване на кожата или разтягането на кожата при порастването на бебето и по - рядко при холестаза на бременността - рядко състояние, предизвикано от натрупването на жлъчни соли в кожата. Обикновено сърбежът по кожата се появява през втората половина на бременността, най-често около 6-ия месец. Сърбежът може да бъде особено интензивен по дланите и стъпалата.

Prurigo gravidarum. В много по-редки случаи появата на сърбеж и обриви по време на бременност може да се дължи на пруриго на бременността. Протича с появата на силно сърбящи серо-папули по крайниците и тялото.

Уртикарията е по-често срещане по време на бременност и може да засегне както област от тялото, така и цялото тяло. Уртиките са надигнати, подути участъци по кожата, които са силно сърбящи. Могат да се появят и изчезнат за няколко часа до няколко дни.

Атопичен дерматит на бременността. Това е най-честата дерматоза, която се изявява през първия и втория триместър на бременността. Малка част от жените имат лична анамнеза за атопия. Mогат да бъдат засегнати всички области на тялото.

Полиморфен обрив на бременността (Polymorphic eruption of pregnancy). Под това наименование са обединени група изменения, предстaвени от неспецифични папули или екзематозни промени, обикновено през третия триместър на първа бременност. По-често се наблюдава при многоплодна бременност. Рядко се проявява при следващи бременности. Характерни са сърбящи дисеминирани кожни лезии, започващи от долната част на корема, особено в областта на стриите. Периумбиликалната област не е засегната, а лицето, дланите и стъпалата – само в редки случаи. Често ранен симптом на PEP е интензивният сърбеж. Кожните лезии са представени главно от уртикариални папули и плаки, но могат да се наблюдават и везикули или таргетни лезии. Промените претърпяват спонтанно обратно развитие в рамките на няколко седмици след раждането.

Гестационен пемфигоид (Pemphigoid gestationis, Herpes gestationis). Това е рядко срещано автоимунно заболяване на кожата, което е имунологично сходно с булозния пемфигоид, но се изявява само по време на бременност или на постпарталния период.

Сърбежът обикновено предхожда кожните лезии, които се явяват първо в областта на корема и на пъпа, после обхващат трункуса и крайниците, а по-рядко дланите и стъпалата. Върху еритемните плаки се появяват напрегнати були с бистро съдържимо. Лицето и лигавиците обикновено не са засегнати.

Лезиите претърпяват обратно развитие след раждането, но често рецидивират при следващите бременности, като се изявяват по-рано и в по-тежка форма. По отношение на фетуса, прогнозата е добра. Възможно е да се появят везикули при новороденото, но обикновено обривът е лек, самоограничаващ се и е свързан с трансплацентарното преминаване на майчини антитела.

Impetigo herpetiformis. Това е рядко състояние, което най-често възниква при първа бременност през третия триместър. Най-тежката дерматоза по време на бременността. Характерни са симетричните, еритематозни участъци, локализирани първоначално в гънките, по чиито ръбове се развиват стерилни пустули. Често има хипертермия, гадене, повръщане, диария.