КОЖНИ ПРОМЕНИ ПО ВРЕМЕ НА МЕНСТРУАЦИЯ

Месечният цикъл на жените е свързан с редица дискомфортни състояния. Могат да се наблюдават промени в настроението, обилно кървене, спазми, болки в коремната област, гърба, кръста, тревожност и намалена работоспособност.

Acne menstrualis

Акне, зависимо от менструацията. Много жени, както по-млади, така и по-възрастни забелязват влошаване на акнето им около менструацията, вследствие промените в хормоналните нива, главно повишеното ниво на прогестерон и тестостерон, една седмица преди цикъла. Това води до повишена продукция на себум, което пък е фактор за развитие на повече бактерии. Порите на кожата се разширяват, кожата се омазнява.

В този период се забелязва поява на дълбоко разположени възелчета, най-често около брадичката. Подобни промени могат да се забележат и след спиране на приема на противозачатъчни таблетки, след раждане или след настъпване на менопаузата. При повечето жени, освен в посочените периоди, почти няма прояви на акне. При други жени обаче има изразено акне, което се влошава в периода около менструацията.

Herpes menstrualis

Появява се в началото на периода и може да рецидивира при всяка следваща менструация – Herpes catamenialis. Свързан е с отслабване на имунитета през този период. Обикновено се засягат гениталиите или устните, но може да е със всякаква локализация.

Vulvovagenitis candidotica

Киселинният баланс във вагиналната флора се променя по време на цикъл. Това създава условия за повишен растеж на болестотворни микроорганизми, бактерии и гъбички. Основни симптоми при вагинална кандидоза са силен сърбеж, парене и бяло течение. Дискомфортът се усилва по време на менструация. Често по време на менструация настъпват и рецидиви.

Purpura menstrualis

По време на менструацията има по-голяма склонност към кожни хеморагии, поради пониженият брой на тромбоцитите. Ако е налице хеморагично заболяване, то се влошава. Менструалната пурпура протича с петехии и екхимози по долната половина на тялото и долните крайници. Имат фиксен характер.

Erythema menstrualis

Характерен е еритема на лицето, който предсказава наближаващата менструация. Този еритем е ранна проява на розацея. С времето става траен, появяват се и телеангиектазии.