ХИПОМЕЛАНОЗИС ГУТАТА ИДИОПАТИКА

Hypomelanosis guttata idiopathica, Idiopathic duttate hypomelanosis е доброкачествена безсимптомна дерматоза, проявяваща се с хипопигментни или бели макули.


КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЯВАТА НА ХИПОМЕЛАНОЗИС ГУТАТА ИДИОПАТИКА?

Белите петна при Hypomelanosis guttata idiopathica са в следствие намаляването на меланина в тези участъци на кожата, в резултат от три фактора: генетична предиспозиция, увреждане на кожата от УВЛ и сенилна дегенерация.

Засягат се по-често жени и сумарната слънчевата експозиция е фактор, по-важен от възрастта. Една от причините за това, е че краката при жените обикновено са по-експозирани на слънчеви лъчи. С нарастване на възрастта, състоянието се среща еднакво често при мъже и жени.

Като доказателство за генетичната предиспозиция за това състояние се приема наблюдаването му в определени фамилии. Както обаче показва името на тази хипомеланоза, истинската причина за това състояние е все още неизвестна, като основна роля се отдава на експозицията с УВЛ.


КАКВА Е КЛИНИКАТА НА ХИПОМЕЛАНОЗИС ГУТАТА ИДИОПАТИКА?

Състоянието засяга най-фотоекспонираните части на тялото. Това са крайниците, особено подбедриците и предмишниците, горната част на гърба, лицето и деколтето. Обикновено първи се засягат претибиалните части на подбедриците, след това предмишниците, и накрая останалите части на тялото.

Типичните лезии са дискретни, добре ограничени порцелановобели макули са размер от 1 до 10мм, най-често 1-3мм в диаметър. По космите няма промени. Състоянието протича без субективни оплаквания.


КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ХИПОМЕЛАНОЗИС ГУТАТА ИДИОПАТИКА?

Диагнозата се поставя клинично, при преглед на пациента. За потвърждение може да се вземе кожна биопси.

Хистологично се наблюдава атрофия на епидермиса, заглаждане на дермо-епидермалната граница, значителна редукция на меланин и меланоцити.


КАК СЕ ЛЕКУВА ХИПОМЕЛАНОЗИС ГУТАТА ИДИОПАТИКА?

Лечение обикновено не се налага, освен при пациенти, които са разтревожени за външния си вид.

Използват се фотопротектори и ограничаване на слънчевата експозиция за да се предотврати появат на нови лезии.

Със съмнителен ефект се прилагат третиноин и дермоабразио.