КАКВО Е ХИПЕРХИДРОЗА?

Потенето е нормална физиологична функция на тялото. Всички се потят, когато времето е горещо, по време на физическа активност или при стрес. Ако това се случва дори и при обстоятелства, които обикновено не биха довели до изпотяване, напр. при умерени температури или когато тялото е в покой, това е състояние, което се нарича хиперхидроза. Потните жлези при пациенти с хиперхидроза са свръхактивни.

Потта е солена прозрачна течност (99% вода, 1% сол) и се произвежда и освобождава от екринните потни жлези, като при изпарение охлажда тялото. В допълнение към екринните потни жлези се задействат т.нар апокринни потни жлези, отделящи сравнително малко количество пот, с високо съдържание на протеини и липиди. Метаболизират се от бактериите в космено-мастния фоликул до мастни киселини, определящи, неприятната телесна миризма.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ХИПЕРХИДРОЗА?

Около 1% от населението страда от прекомерно изпотяване, без очевидна причина. Прекомерното изпотяване може да варира от умерена до тежка степен, което води до големи мокри петна по дрехите, влажни и миришещи крака и обувки или лепкави или мокри длани. През лятото симптомите се засилват, а през зимата леко намаляват, но не напълно.

Пациентите, страдащи от хиперхидроза, може да възприемат състоянието си като причиняващо неудобство, притеснение, а понякога дори и инвалидизиращо състояние. Обилното изпотяване пречи на ежедневието и обичайните дейности, ето защо може да има тежки психологически последствия и ефекти като чувство на депресия и тревожност, предизвикани от неудобство в компанията на други хора.

Повишеното потоотделяне създава идеални условия за развитие на гъбични и бактериални инфекции. Неприятната миризма на краката може да се дължи на гъбична инфекция. Инфекция може да се получи и в областта на гърдите и слабините. Обилно потене на дланите и стъпалата може да бъде причина за появата на дизхидроза.

КАКВИ ВИДОВЕ ХИПЕРХИДРОЗА СЪЩЕСТВУВАТ?

Хиперхидрозата бива първична и вторична.

Първичната хиперхидроза е генетично детерминирана и се характеризира с обилно изпотяване, без това да е свързано с прием на медикаменти или придружаващи заболявания. Често и други членове на семейството страдат от хиперхидроза. Характерна локализация са дланите, стъпалата, аксилите, гърдите, краниофациалната област.

Тя е по-скоро симетрична, липсва през нощта и в повечето случаи възниква поне веднъж седмично. Започва в началото на пубертета и обикновено достига апогей около двадесет или тридесетгодишна възраст. Смята се, че се дължи на хиперактивност на симпатиковия дял на вегетативната нервна система.

Изследванията показват, че в случаите на първична хиперхидроза частта от мозъка, която регулира процеса на изпотяване, излъчва сигнали към екринните жлези дори когато няма нужда да се охлажда тялото. Тази дисфункция на автономната нервна система предизвиква потоотделяне, което се стимулира без никаква видима причина.

Вторичната хиперхидроза е придобита и може да се дължи на лечени е с различни медикаменти – антипсихотични, инсулин, морфин, обезболяващи и др. Повишено изпотяване има и при редица заболявания, свързани с нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция, като диабет, тиреотоксикоза и др.

Преди и по време на менупауза винаги има периоди с обилно изпотяване, както и по време на бременност. Други важни фактори за вторичната хиперхидроза са наднорменото тегло и злоупотребата с наркотици и алкохол.

КАК СЕ ЛЕКУВА ХИПЕРХИДРОЗАТА?

Антиперспиранти - те съдържат алуминиеви соли като алуминиев хлорхидрат. Те действат върху екринните и апокринни потни жлези, като частично и обратимо запушват каналчето на потните жлези и по този начин намаляват количеството отделяна пот. Тъй като количеството пот намалява, има по-малко влага и забележимо по-малко миризма. Използват се под форма на аерозоли, кремове, стикове и действието им е краткотрайно.

Препаратите с антибактериално действие нямат пряко влияние върху дейността на потните жлези, но намаляват бактериалното разлагане на потта и образуването на неприятна миризма.

Йонофорезата е процедура, при която се въвежда йони в кожата чрез електрически ток. Действа на потните жлези, като временно ги "изключва". Йонофорезата е подходяща за лечение на фокалната хиперхидроза на ръцете и краката.

Инжектиране на Ботокс. Инжектирането на ботулинов токсин води до намаляването на обилното потоотделяне, вследствие на блокиране на ацетилхолина, който стимулира потните жлези. Прилага се предимно в областта на аксилите и действието му продължава около 6 месеца.

Медикаментозна терапия. Използват се антихолинергитици, които потискат стимулирането на потните жлези на различни нива. Оралните медикаменти се прилагат рядко поради многото странични ефекти.

Хирургично лечение - прилага се при неуспех на всички други терапевтични възможности – отстраняване на аксиларните потни жлези.

Освен изброените терапевтични възможности от полза би било спазване на изрядна лична хигиена, нормално телесно тегло и приемане на достатъчно количество течности.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ОБЛЕКЧИ ХИПЕРХИДРОЗАТА?

Симптомите на обилното изпотяване може да се облекчат с някои промени в начина на живот, като например:

  • избягване на пикантни храни, алкохол и кафе;

  • избягване на пряко излагане на слънце;

  • носене на дрехи от естествена материя като памук;

  • избор или на светли, или на много тъмни дрехи, които прикриват признаците на изпотяване;

  • нормализиране на телесното тегло.