КАКВО Е ХЕРПЕС ЗОСТЕР?


Херпес зостер е болезнен обрив по кожата, причинен от вируса на варицела зостер. Най–често засяга възрастни индивиди след 60 години, когатато вроденият или придобит имунитет след прекарана варицела спадне.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ХЕРПЕС ЗОСТЕР?

След прекарана варицела или след контакт с вируса на варицела зостер, той остава в латентно състояние в нервните ганглии с десетилетия. При активизиране на вируса или при нов контакт с болни от варицела се появява херпес зостер.

Факторите, които благоприятстват активизирането на вируса са отслабване на имунната система от стрес, старост или някои заболявания. Малките деца до няколко години имат антитела срещу варицела от майката, затова те рядко боледуват от варицела, но могат направо да развият херпес зостер.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ХЕРПЕС ЗОСТЕР?

Понякога преди появата на обрива може да има неразположение, главоболие и грипоподобни симптоми. Най–характерният симптом е силна болка и парене в засегнатия кожен участък. След около 1 ден се появяват мехури, пълни с бистра, понякога с кръвениста течност.

Мехурите са групирани като гроздове върху зачервена основа по хода на някой нерв едностранно на тялото или лицето. При спукване на мехурите се появяват покрити с кори ерозии.

Най–честата локализация е при засягане на някой интеркостален нерв – херпес зостер интеркосталис, Herpes zoster intercostalis. Засяга едната гръдна половина под формата на лента.

На второ място по честота е херпес зостер офталмикус, Herpes zoster ophthalmicus – при засягане на първия клон на нервус тригеминус се засяга едната половина на челото и предната част на капилициума. Понякога се засяга и конюнктивата и роговицата на съответното око. При засягане съответно на втори и трети клон се появяват везикули съответно по едната половина на носа и на долната челюст.

Често се развива херпес зостер на едната ръка, крак, в областта на кръста, корема или шията едностранно - Herpes zoster cervico-brachialis, femoralis, lumbo-abdominalis, lumbo-sacralis. Може да се засегнат и гениталиите - Herpes zoster genitalis.

Herpes zoster oticus (syndroma Ramsay Hunt). При тази fорма се засяга ушната мида, ушния канал, понякога и вътрешното ухо, което може да доведе до намаление на слуха и дори глухота. При засягане на фациалния нерв може да има лицеви парализи.

КАКВИ ОСОБЕНИ ФОРМИ НА ХЕРПЕС ЗОСТЕР СЪЩЕСТВУВАТТ?

Herpes zoster sine herpete - Протича със силна болка и парене в определен кожен сегмент, поради възпаление на нерва, но без кожен обрив, който се проявява след 2-3 дни, а може и изобщо да няма обрив.

При засягане на два или три съседни, например интеркостални нерва е налице Zoster multiplex unilateralis.

При засягане на кожата в другата съседна половина на тялото говорим за Zoster aberans.

При по-тежки случаи съдържимото на везикулите и булите е изпълнено с хеморагична течност - Zoster haemorrhagicus.

При още по-тежки случаи, освен хеморагичния характер е налице и некроза на подлежащите тъкани - Zoster necroticans.

При силно снижен имунитет, заедно с херпес зостер в определен участък се наблюдава варицелоподобен обрив по цялото тяло – херпес зостер генерализатус, Zoster generalisatus.

КАК СЕ ЛЕКУВА ХЕРПЕС ЗОСТЕР?

Веднага трябва да се започне с антивирусен медикамент (ацикловир), който спомага обривите да преминат по–бързо и да бъдат по–малко болезнени. Полезни са и витамини с невротропно действие, болкоуспокояващи и локални средства.