КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ХЕМОРОИДИТЕ?

Хемороидите са разширени кавернозни кръвоносни сплетения в областта на ануса и ректума. Те съдържат артериална кръв, която е ясна и алено червена. Хемороидите са изключително разпространени, през живота си 90% от хората са страдали от това заболяване, най-засегнати са хората между 40 и 65 години.


КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ХЕМОРОИДИ?

Изправеното положение, което тялото заема, оказва високо налягане в ректалните вени, а това води от своя страна до тяхното болестно разширение. Съществуват редица причини, които водят до появата на хемороиди. Сред най-честите са:

Запекът е един от най-важните фактори. Усилието при дефекация довежда до повишаване на налягането във венозните плексуси, като по този начин се затруднява оттичането на кръвта от тях и това довежда до разширяването им.

Честите диарии също могат да доведат до появата на хемороиди. Хемороидите са чести при професии, свързани с продължително седене (шофьори, хора работещи в офиси и др), което не позволява оттичане на венозната кръв.

Бременността обикновено благоприятства образуването на хемороиди или изострянето на симптоматиката. С растежа на плода, обемът на кръвта и натискът върху тазовите кръвоносни съдове се увеличава.

Освен това, поради увеличение на хормоните по време на този период прогестеронът може да отслаби венозните стени, което води до формирането на хемороиди. Пренапрежението при раждането също може да предизвика поява на хемороиди.

Генетичното предразположение е най-важният фактор. Генетично заложената еластичност на съединителната тъкан, от която са изградени вените, обуславя дали човек ще страда от хемороиди и разширени вени. При наличие на роднини, които страдат от хемороиди, рискът за в бъдеще да се развият е по-голям.

Хранителният режим е друга важна причина за поява на хемороиди. Приема на храна, с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри, лютите и пикантните ястия, алкохолът, както и пържената храна дразнят лигавицата на дебелото черво.

Ограниченият прием на течности или пиенето на прекомерно количество диуретични течности, като кафе или кола може да втвърди изпражненията, което довежда до дразнене на хемороидите.

Наднорменото тегло също е важен етиологичен фактор. С напредване на възрастта се намалява еластичността на тъканите, променят се диетата и начинът на живот, а това довежда до появата на хемороиди.

При физически усилия се повишава вътрекоремното налягане, а това довежда до венозен застой и поява на хемороиди. Хроничните чернодробни заболявания също довеждат до венозен застой в областта на ректума.


КАКВИ ВИДОВЕ ХЕМОРОИДИ ИМА?

Според разположението си хемороидите се делят на външни и вътрешни.

Външните хемороиди се развиват отвън, около ануса и се намират под кожата. Те могат да бъдат почувствани, когато се подуят и предизвикват симптоми, като сърбеж, болка и кървене.

Вътрешните хемороиди се разполагат под лигавицата на ректума и в нормално състояние не могат да бъдат почувствани. Обикновено са неболезнени и основният симптом при тях е кървенето по време и след дефекация.

Покриващият епител е увреден от усилието при дефекация и подлежащите вени кървят. Възможно е при по-напреднало заболяване вътрешните хемороиди да пролабират през аналния отвор и да не могат да се върнат обратно и това да доведе до силна болезненост.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ХЕМОРОИДИ?

Дискомфорт при изхождане се появява периодично и се усеща най-вече в лявата низходяща част на червото. Сърбеж и парене около ануса се появяват най-вече след дефекация. Дължат се на дразнене на околната кожа.

Болката се среща по-често при външните хемороиди и се провокира най-вече от травмиране в областта, особено при запек и при твърди фекалии. Болката е характерна и при усложнение на хемороидите, с поява на тромбоза или заклещване.

Кървенето настъпва в края на акта на дефекация, като може да е от няколко капки до струйно кървене. Обикновено то не е придружено с болка. Кървенето е вследствие изтъняване на покриващата лигавица и разкъсване на стените на кавернозните тела. Открива се при около 80 % от болните. Кръвта е ясна, яркочервена. Кървенето е по-често при вътрешните хемороиди.

Секреция от ануса. Секретът зацапва бельото и понякога води до възпаление на кожата в съседство.

Пролабиране на ануса. Пролабирането се случва, когато вътрешните хемороиди излизат през ануса, вследствие тяхното нарастване. В началото те излизат при напън и физическо усилие и се връщат обратно, но в по-напреднали стадии излизат спонтанно и остават навън, без да могат да се върнат (заклещване). Пролабирането довежда до поява на чувство за тежест, зацапване със слуз, сърбеж и вторична инфекция на кожата.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ ХЕМОРОИДИТЕ?

Хигиенно-диетичен режим. Препоръчва се да се избягват пикантни храни, силни подправки, алкохол и др, които водят до раздразване на хемороидите. Трябва да се консумират храни, богати на баластни вещества. Също трябва да се приемат повече течности.

Препоръчва се да се увеличи активното движение през деня. Необходимо е да се регулира дефекацията с меки слабителни средства.

Винаги след дефекация трябва да се измива аналната област и да се подсушава с мека памучна кърпа. Водата трябва да е хладка, а не гореща. Не трябва да се използва тоалетна хартия.

Медикаментозното лечение цели да се намали болката, възпалението и кръвотечението. Има медикаменти под различни форми – таблетки, мехлеми, кремове, гелове, свещички и др. Добър ефект имат и седящите бани с антисептични разтвори – калиев перманганат, бетадин, йодасепт.

Кремовете и геловете при външни хемороиди се нанасят в тънък слой около ануса, а при вътрешни хемороиди се въвеждат посредством пръст или специални апликатори.

Повечето медикаменти съдържат противоболкова съставка – най-често локален анестетик (лидокаин); съдосвиваща съставка – намалява кървенето и в известна степен и болката; антисептична съставка – предпазва от възпаление.

Лазертерапия или инфраред терапия – използва се светлина от инфрачервения спектър. Този метод е високоефективен за спиране на кървенето.

Лигатура с гумена лента (банд лигиране) – представлява поставяне на еластичен гумен пръстен в основата на хемороида. По този начин се прекъсва кръвоснабдяването му и той отпада без допълнителна намеса след около седмица. Прилага се при вътрешни хемороиди.

Хирургичното лечение е метод на избор при вътрешни хемороиди, тромбозирали хемороиди, продължително и обилно кървене с налична анемия, при изчерпване на възможностите на другите два метода на лечение.


КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ХЕМОРОИДИ?

Превенцията на хемороиди включва:

Хранителен режим, богат на фибри. Почти всички хемороиди са причинени от запек или диария, и двете от които могат да бъдат лекувани чрез здравословна диета. Тя предпазват от хемороиди чрез спомагане за добро храносмилане, почистване на ректалните стени и допринасяне за безболезнена и лесна дефекация.

Прием на достатъчно вода. Заедно със здравословния хранителен режим, адекватна хидратация е ключът към нормална дефекация и липса на хемороидални проблеми. Пиенето на много течности, особено по време на хранене, спомага за доброто храносмилане и предотвратява втвърдяване на изпражненията.

Профилактиката на хемороидите включва и редовна физическа активност и упражнения и поддържане на здравословно тегло. Физическата активност спомага за подобряване на функциите на тялото, включително и на храносмилателната система, обуславяйки изхвърлянето на отпадните продукти с лекота и предотвратяване на чревни патологии, като запек и диария

Някои ежедневни дейности също могат да бъдат рисков фактор за поява на това състояние. Да се избягва продължително седене или стоене и по възможност да се правят чести кратки разходки.

Ако е възможно, да се избягва често вдигане на тежки предмети. При бременност спането на една страна ще намали натиска върху кръвоносните съдове в таза, което ще помогне за превенция на хемороидите.

Ключов момент в превенцията на хемороидите е придържане към редовен график на дефекация. Не бива да се отлага дефекацията, защото изпражненията стават по-твърди и сухи, поради което се затруднява изхвърлянето им от тялото.

Човек не бива да прекарва дълги периоди от време върху тоалетната чиния, тъй като гравитацията и напъните могат да предизвикат нежелан натиск върху ректалните тъкани. Освен това е важна и добрата хигиена - поддържане на аналната област чиста и суха след дефекация.