КАКВО Е ТЕЛОГЕНЕН ЕФЛУВИУМ?

Космите преминават през етап на растеж, който може да продължи две или повече години, след това през етап на почивка за около два месеца, след което започват да растат оново.

По всяко време при здрав човек 80 до 90% от космените фоликули са в стадий на растеж (анагенна фаза) и около 10 – 20% са в състояние на покой (телогенна фаза).

При телогенен ефлувиум има преждевременно преминаване на космите от анаген в телоген и в тази фаза на покой те остават продължително време. Причината за това е някаква форма на стрес за организма.

Космите изтъняват и косата изглежда по–рядка. Когато космените фоликули преминат във фаза на анаген, голяма част от космите в телоген опадат и става видимо дифузното разреждане на косата.

Тогава, когато пациента забележи косопада, обикновено причината за това е преминала и е налице подраст на нова коса. Трябва да се знае, че нормално за ден падат до 120 косъма.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ТЕЛОГЕНЕН ЕФЛУВИУМ?

Различни причини може да доведат до телогенен ефлувиум:

Alopecia postpartum. Класически телогенен ефлувиум се наблюдава скоро след раждането. Причината е внезапната промяна нивото на хормоните, което е шок за космените фоликули. Дори и да има значителна загуба на коса, тя се възстановява бързо.

Ендокринни заболявания, най–често болести на щитовидната жлеза.

Лекарства. Някои медикаменти могат да предизвикат телогенен ефлувиум, като антидепресанти, тиреостатични препарати, бета блокери. Цитостатиците водят до опадане на цялата коса около седмица след първоначалния прием. Причината е спиране растежа на косъма, той изтънява и се чупи – анагенен ефлувиум.

Недоимъчно хранене. Недоимък на аминокиселини, витамини или минерали при диети, недоимъчно хранене, чернодробни заболявания са най–честата причина за косопад , особено в третия свят. Вегетарианската диета също може да доведе до косопад, особено при жени. Причината е недостатъчният прием на желязо, което жените губят при менструация.

Стрес. Психически стрес, физически травми, автомобилни катастрофи, ваксинации, хронични инфекции също са стрес за организма и предизвикват телогенен ефлувиум.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ТЕЛОГЕНЕН ЕФЛУВИУМ?

Косопадът става видим при опадане на 20% от космите на главата. Косата изтънява и се разрежда дифузно по целия скалп, като обикновено в горната част се разрежда повече, отколкото в страни и отзад. Линията на косата обикновено не се придвижва назад, както е при андрогенната алопеция.

В по–тежки случаи могат да се засегнат и веждите и пубиса. Каквато и да е причината за коопада, той е напълно обратим.

КАК СЕ ЛЕКУВА ТЕЛОГЕНЕН ЕФЛУВИУМ?

Лекува се причината за появата му. Например, ако това е анемия, вследствие дефицит на желязо, се приема железен препарат, ако причината е заболяване на щитовидната жлеза, се приемат тиреостатични препарати, ако причината е стрес, трябва да се намали стреса, ако е възможно. Ако не може да се установи причината, се използват препарати, съдържащи витамини, микроелементи и миноксидил локално.