ФРИКЦИОНЕН ЛИХЕНОИДЕН ДЕРМАТИТ

Дерматоза, характерна за детската възраст, протичаща със сърбящ папулозен обрив по лактите, колената и гърба на китките, при контакт с абразивни материали. Синоними: Frictional lichenoid dermatitis, Frictional Dermatitis of children, Dermatitis papulosa juvenilis, пясъчен дерматит. Понякога се среща и при възрастни – Dermatitis papulosa adultorum.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ФРИКЦИОНЕН ЛИХЕНОИДЕН ДЕРМАТИТ?

Заболяването се причинява от механични въздействия при контакт с пясък, трева, груби килими, мокети, китеници, вълнени одеала при игра и пълзене. Предразполагащи фактори са влага, слънчева светлина и атопичен терен. При възрастни се наблюдава при подпиране с лакти и колена по груби материи.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ФРИКЦИОНЕН ЛИХЕНОИДЕН ДЕРМАТИТ?

Наблюдава се при деца, най–често от 3 до 10 години и по изключение при възрастни, предимно през пролетта и лятото. По лакти, колена и гърба на дланите се появяват кръгли, леко розови или белезникави папули с размер 1-3 мм.

При по–малките деца обривите са безсимптомни, а при възрастните е налице сърбеж и екскориации. При възрастни измененията по лактите и ходилата може да се съпроводят с хиперпигментация и да преминат в циркумскриптен невродермит.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ФРИКЦИОНЕ ЛИХЕНОИДЕН ДЕРМАТИТ?

Прилагат се локални кортикостероиди. Трябва да се преустанови контакта с провокиращите фактори.