Фитофотодерматитът възниква в резултат от комбинираното въздействие върху кожата на растителни фотосенсибилизиращи субстанции и слънчевата светлина.

Това е химическа реакция, която прави кожата свръхчувствителна към ултравиолетова светлина.

Причинен е от контакт с фоточувствителни съединения, които се намират в естествено състояние в някои растения и зеленчуци, като пащърнак, цитрусови плодове и др.

Чести причини за появата му, освен допира с определени растения, са консумацията на магданоз, целина, диви моркови, лимон, лайм, бергамот, портокал. Фитофотодерматитът е изключително често срещан, тъй като голяма част от растенията съдържат вещества, които, след като влезнат в контакт с кожата и в съчетание със слънцето, предизвикват алергични обриви.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ФИТОФОТОДЕРМАТИТ?

Симптомите са еквивалентни на фотодерматит, но се различават по тежест. Фитофотодерматитът обикновено води до зачервяване, везикули и мехури, придружени от сърбеж, на мястото на контакта, последвани от хиперпигментация на кожата. Реакцията започва в рамките на 24 часа след излагането на кожата на слънце и достига пик на 48-72 часа след експозицията.

КАКВИ КЛИНИЧНИ ФОРМИ СЪЩЕСТВУВАТ ПРИ ФИТОФОТОДЕРМАТИТ?

Фитофотодерматит (Phytophotodermatitis). Реакцията е причинена от фурокумарин, химикали, които се срещат в растенията, в комбинация с ултравиолетови А лъчи. След излагане на кожата на слънце се появяват еритем и мехури след няколко часа. Когато мехурите се резорбират, остава тъмна кафеникава хиперпигментация, която може да персистира с месеци. Най-чести причинители на тази реакция са целина, моркови, пащърнак, зелени лимони, смокини.

Ливаден дерматит (Dermatitis pratensis). Обикновено се среща пролетно време, когато са избуяли тревите, при пациенти, които са били не само сред диви ливади, но дори и сред обикновени треви. Засягат се откритите части. Характерни са еритемите с линеарен, отпечатъчен характер, понякога има и мехури. Еритема преминава с кафеникава хиперпигментация. Изпотяването е предразполагащ фактор

Смокинов дерматит (Dermatitis ficosa). Причинява се от сока на зелени смокини. Среща се при деца и домакини, които варят сладко от зелени смокини. Протича с еритем, везикули и були, понякога и с хеморагично съдържимо. Обривите преминават с хиперпигментации.

Алергичен контактен дерматит. Най-често растения, които причиняват тази реакция са отровен дъб, бръшлян, хризантеми, селскостопански плевели, глухарче, вратига. Проявява с обриви, които обикновено са хронични, сухи, сърбящи с екзематозни реакции по ръцете.

Balanoposthitis bullosa et errosiva. Представлява баланопостит, протичащ с ерозии и мехури, при момчета, които си намазват пениса със сок от млечка (euphorbia) или други треви.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ФИТОФОТОДЕРМАТИТ?

Локално се прилагат охлаждащи компреси и кортикостероидни кремове. При по-тежките случаи и общи кортикостероиди.