КАКВО Е ТОВА ФИМОЗА?

Фимоза (Phimosis) е стеснение на кожата, покриваща главата на пениса, (препуциум), което не позволява свободното й заголване. Фимозата може да бъде вродена или придобита.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ФИМОЗА?

Физиологична фимоза. При новородените препуциума нормално е дълъг, дебел и не особено еластичен, като отвора му е тесен Само 4% от новородените момчета имат подвижност на препуциума, която позволява оголване на главичката. Това е физиологична фимоза, която с времето бавно се преодолява.

На 6-месечна възраст оголването става възможно при около 20% от момченцата, а към шестгодишна възраст процентът достига до 90. С развитието и растежа на детския организъм препуциумът става по-еластичен и спонтанно се отлепва, а отворът му се разширява.

Понякога, при уриниране може да се наблюдава подуване, балониране на препуциума – това е нормално и освен че спомага допълнително за разделянето на гланса от препуциума, показва че този процес вече е започнал.

Вродена (истниска фимоза). При един малък процент от момчетата на 18 години, препуциума остава в резлична степен недилатиран. Дължи се на съединителнотъканно срастване между гланса и препуциума. Може да се прояви още в кърмаческа възраст със затруднено отделяне на урина, поради твърде стегнат, непроходим препуциум.

Открива се най-често по-повод на проблеми при секс, когато пациента изпитва болка или има проблеми със заголването на гланса. Всъщност, тези пациенти винаги са имали трудности със заголването на главата, но този проблем става по-осезаем едва при първите сексуални контакти, особено когато фимозата се асоциира с къс френулум.

Придобита фимоза. Тя може да протече остро, при остри баланопостити. Заголването е било възможно до няколко дни преди развитието й. Най-честата причина е остра кандидоза, гонорея, сифилис или херпес симплекс на гланса или препуциума, фиксна еритема или при остър контактен дерматит.

Хроничната фимоза настъпва бавно и постепенно. При прегледа препуциума е склеротичен и нееластичен. Основните причини за развитието и са хроничен кандидозен баланопостит при диабетици или лихен склерозус.

КАКВА Е КЛИНИЧНАТА КАРТИНА ПРИ ФИМОЗА?

Забелването на гланс пенис е невъзможно или много трудно, поради стеснението на препуциума. При острите форми е налице силна болка, оток, а от отвърстието на препуциума изтича гноевидна секреция.

При хроничните форми е налице слерозиране и образуване на радиерни цепнатини по кожата на препуциума. При опит да бъде репониран гланса може да се получи парафимоза.

Парафимоза (Paraphimosis) представлява остро възникнало прищипване на гланса в областта на сулкус коронариус. Това предизвиква бърз венозен и лимфен застой на гланса и препуциума, което може да доведе до некроза на тъканите. Състоянието е силно болезнено.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ФИМОЗАТА?

При вродена фимоза се извършва циркумцизия. При придобитите форми се лекува причината за фимозата.