КАКВО Е ФИКСНА ЕРИТЕМА?


Фиксната еритема (Erythema fixum) се характеризира с поява на обрив на едно и също място, след прием на медикаменти, а понякога и в следствие на химически вещества, използвани като консерванти или оцветители в храни и напитки.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЯВАТА НА ФИКСНАТА ЕРИТЕМА?

Най–често е след прием на медикаменти, като антипиретици, болкоуспокояващи или сулфонамиди. Някои азобои, използвани като оцветители в напитките и храните, както и някои консерванти, също могат да доведат до поява на еритема фиксум.

Фиксната еритема представлява алергична реакция от забавен тип. На мястото на появата й в дермата се установяват имунокомпетентни лимфоцити, които реагират винаги с етиологичния фактор, ако той попадне на определено място. Според някои автори локален ензимен дефицит стои в патогенезата на заболяването.

КАКВА Е КЛИНИКАТА НА ФИКСНАТА ЕРИТЕМА?

Клинично се представя с еритемо-едемна плака с ливиден отенък и големина от 1 до 20 см. в диаметър. След преминаване на обрива на същото място може да остане хиперпигментация, която се усилва при всеки рецидив. Това е така наречената еритемо-едемна форма.

Понякога заболяването може да протече с поява на мехури върху еритемния участък – еритемо-булозна форма. Много по-рядко се наблюдават атипични форми – нодуларна, фоликуларна или херпетиформена.

Засягат се най-често лицето, ръцете, лигавиците на половите органи и устните. Обикновено липсват субективни оплаквания, но може да има сърбеж или лека болка. Еволюцията на обрива е една до две седмици, като след това може да остане резидуална пигментация, която се усилва при всеки рецидив.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ФИКСНАТА ЕРИТЕМА?

Лечението е с локални кортикостероиди, за постлезионалните пигментации – депигментиращи средства, при генерализираните форми – общи кортикостероиди.