КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КЪРЛЕЖИТЕ?


Кърлежите са членестоноги паразити, които се хранят чрез смучене на кръв от топлокръвни животни. Съществуват над 800 вида. Популацията на кърлежите нараства през месеците април-май-юни, поради което рискът от заразяване се увеличава многократно.

Кърлежите се намират на места, обрасли с храсти и високи треви, ливади, планини и гори. Те могат да попаднат в дома на човека чрез домашни животни, връхни дрехи, полски цветя или горски плодове.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ?

Кърлежите са едни от най-честите преносители на различни сериозни заболявания, които могат да бъдат много опасни за човека.

Ухапването от кърлеж е безболезнено и поради тази причина може да остане незабелязано. След прикрепването си, кърлежите отделят невротоксин, който прави ухапването напълно безболезнено, но може да причини парализа и мускулна слабост.

Премахването на кърлежа спира отделянето на невротоксините и човекът се възстановява напълно. На самото място на ухапването може да се появи сърбеж и зачервяване и в много редки случаи лека болка.

Увреждането, което причинява кърлежът не се дължи на ухапването, а на токсините и секретите, които той отделя, както и на микроорганизмите, предавани чрез слюнката.

КАКВИ СА БОЛЕСТИТЕ, ПРЕДАВАНИ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ?

Заболяванията, които се предават от кърлежи не се развиват веднага. Те започват дни, дори седмици след ухапването. Ето защо в повечето случаи, особено ако човек не е усетил самото ухапване, може да отнеме известно време, преди да се постави правилната диагноза.

След ухапване от кърлеж при разпространение на патогенен причинител може да се развият грипоподобни симптоми, висока температура; поява на обрив; слабост; болка и оток на ставите; сърцебиене; затруднено дишане; гадене и повръщане.

Лаймска болест вж. Лаймска болест.

Q-треска - кърлежа, който пренася заразата е Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor andersoni и Amblyomma americanum, а бактерия, който причинява заразата е Coxiella burnetii. Резервоар на заразата са селскостопанските животни. Инкубационният период е до един месец, след което се появяват втрисане, отпадналост, главоболие и мускулни болки. Може да се засегнат белият дроб и сърцето.

Бабезиоза - пренася се от кърлежи от род Ixodes, а бактерия, който причинява заразата е от род Babesia (протозой).

Туларемия - пренася се от Dermacentor variabilis (кърлеж, който паразитира при кучета, най-често в Америка) и Amblyomma americanum, а бактерия, който причинява заразата е Francisella tularensis.

Анаплазмоза (Human granulocytic anaplasmosis or HGA) - кърлежа, който пренася заразата е Ixodes, а бактерия, който причинява заразата е Anaplasma phagocytophilum.

КАК ДА ИЗВАДИМ КЪРЛЕЖА?

Най-важната причина, поради, която е необходимо да се отстрани кърлежа е да се предпази човек от пренасяне на заболяване. Трябва да се отстрани целия кърлеж, което не е много лесно, защото той е плътно прикрепен.

При самостоятелно вадене може да се разчлени кърлежа и част от него да остане в тялото. В такъв случай се увеличава риска от предаване на инфекцията, а мястото може да се инфектира или възпали.

Използвайки пинцети, хванете здраво кърлежа, колкото се може по-близо до кожата. Издърпайте внимателно докато излезе. Въртенето на кърлежа няма да подпомогне изваждането му, а дори напротив увеличава риска от това да се скъса главичката и от предаването на инфекция.

Ако е изваден целия кърлеж, мястото изглежда като малка дупчица. Внимателно почистете мястото на ухапване и след това поставите дезинфектант или локален антибиотик. Наблюдавайте мястото за поява на реакция поне няколко дни. Препоръчва се кърлежът да се постави в шишенце и да се занесе за изследване.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО СЛЕД УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ?

Най-често се използват локални антибиотични средства и системни антибиотици .

Може да се наложи по-специфично лечение в зависимост от вида на причинителя.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ?

За да предпазите от ухапване от кърлеж може да следвате следните указания:

Избягвайте тревисти местности и най-вече такива, в които е известно, че има кърлежи.

Носете светли дрехи, за да забележите по-лесно ако Ви полази кърлеж.

Дръжте крачолите напъхани в обувките или чорапите.

Използвайте репеленти, особено такива, които са предназначени за кърлежи.

Внимателно огледайте себе си, близките и домашния любимец, ако сте били на място, където е известно, че има кърлежи.