КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОМАРИТЕ?


Комарите са общо около 3500 вида и са разпространени по всички континенти. Обитават най-често застояли води и блата. Те са временни паразити, като само женските пият кръв, необходима за развитието на яйцата им.

Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец. В България се срещат около 40 вида кръвосмучещи комари, като най-разпространен е видът Анофелес. Най-голяма активност имат през лятото, защото за жизнения им цикъл са необходими средноденонощни температури над 14 градуса.

През зимата преживяват като яйца или в хибернация. Повечето комари обикновено не се срещат през деня, защото тогава си почиват на хладно място, но хапят, ако бъдат обезпокоени. Комарите обичат топли, спокойни нощи, когато температурата е висока.

Улавят топлината на тялото и въглеродният двуокис, отделен при дишане и така откриват топлокръвни животни и хората. Комарите могат да пренасят около 50 заболявания, причинени от паразити, бактерии, вируси и други. Най-често срещани са малария, енцефалити, денга, жълта и марсилска треска. Това са тежки заболявания, като някои от тях завършват летално.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КОМАР?

На мястото на ухапването се появява уртика, в центъра на която личи мястото на убождането – хеморагичен центгър. Впоследствие уртиката преминава в силно сърбяща папула. Понякога в центъра на папулата се наблюдава мехурче, по-рядко, обикновено при деца, по-голям мехур. Като усложнение, вследствие разчесването, може да се стигне до импетигинизация.

КАК СЕ ЛЕКУВА УХАПВАНЕ ОТ КОМАРИ?

Ментолов спирт, локални антихистамини, лед са с по-слаб ефект. Най-ефективни са локалните кортикостероиди, най-добре комбинирани с локален антибиотик срещу вторичната инфекция.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ УХАПВАНЕ ОТ КОМАРИ?

Когато е възможно, носете дрехи с дълги ръкави, дълги панталони и чорапи, ако излизате навън вечер. Не употребявайте парфюми с аромат на цветя вечер, защото това привлича комарите. Използвайте репелент против насекоми. За по-голяма защита облеклото също може да бъде напръскано с репелент.

Поставете мрежи против комари на прозорците си, за да предотвратите навлизането им в дома си. Ако имате двор, навсякъде, където се събира вода, има потенциален развъдник на комари. Затова почиствайте и проверявайте местата, където има вода – паничка на домашен любимец, езерце за рибки, покривало на воден външен басейн, купи, варели, дворни вази и кутии.