КАКВО Е УХАПВАНЕ ОТ ДЪРВЕНИЦИ?


Познати са над 70 вида дървеници, от които два вида са се приспособили към живот с хората – обикновената дървеница и тропическата дървеница. Най-често разпространеният вид дървеници по целия свят, включително в България, е домашната дървеница – Cimex lectularius, позната още като креватна дървеница.

Дървениците имат плоска, овална форма и достигат размери до 6-7 мм. На цвят са от светло бежови до тъмно кафяви. Различаването им може да бъде трудно, тъй като са с малки размери и се крият в пролуки и цепнатини.

Въпреки това могат да бъдат намерени доказателства за нашествие на дървеници по следите им по матраците и спалното бельо. Оставят тъмно-кафяви или черни точки върху заразените повърхности и имат специфична миризма на гниещи малини.

Предпочитат да се крият по тънки процепи и тъмни места, където остават скрити и защитени. Появяват се от скривалищата си на сухи повърхности и не обичат влагата. Благоприятните за тяхното развитие температури варират от 18 до 35º C.

Обичат топлата домашна среда и се появяват обикновено през нощта, но ако са прекалено изгладнели могат да се появят и през деня. Матраците и холовите мебели са любимото им местообитание.

Дървениците се хранят изключително само с кръв. За да се превърнат в зрели дървеници, те трябва да се хранят поне веднъж дневно през етапите на развитие. Възрастните женски дървеници се нуждаят от кръв и за да снасят яйца.

Дървениците пробождат човешката кожа с удължени хоботи, чрез които изсмукват кръвта. Когато се хранят с кръв, те инжектират слюнка, за да спрат кръвосъсирването. Слюнката също действа като упойка, която пречи да се усети ухапването. За една нощ може да бъдете ухапани от над 20-30 дървеници.

Дървениците са силно придирчиви към кръвта на приемника и нейния състав. Хора с по-подходящи за тях кръвни вещества често могат да бъдат нападани многократно, за разлика от съседа им по легло. Различно се проявява и реакцията на ухапването им. По кожата ви може да се появи силен обрив и раздразнение, а партньорът може да не усети нищо и да няма видими белези от атаката.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ ДЪРВЕНИЦИ?

Дървениците могат да предизвикат различни реакции при всеки човек. В семейството някой може и да не разбере, че е бил ухапан, друг член на фамилията да развие обрив, който бавно изчезва, а трети може да прояви силна алергична реакция.

Ухапванията от дървеници се появяват предимно нощем, а се забелязват на сутринта или могат да останат незабелязани дори с дни. Инвазията е безболезнена и не се усеща при самото ухапване от паразита.

Петънцето от ухапване в началото изглежда като червена подутина, подобно на уртика, с точковидна хеморагия в центъра или малка везикула - Urticaria e cimicibus. Най-често тези ухапвания са по горната част на тялото, по ръцете, раменете и врата.

Постепенно петното се разширява периферно. Обикновено обрива отшумява до седмица. Ухапванията от дървеница рядко са едно или две. По-често петната са групирани в линия, триъгълник, ромб, кръг или неравна елипса.

Ухапването на дървеници е най-опасно за силно алергични към слюнката им хора. Проявите могат да включват симптоми на анафилаксия, гадене, световъртеж, замайване, генерализиран обрив, подуване, затруднено дишане или стягане в гърлото.

С КАКВО СЕ БЪРКА УХАПВАНЕТО ОТ ДЪРВЕНИЦИ?

Често ухапването от дървеници се бърка с ухапване от бълхи, комари, обриви от алергии или кожни болести. То трудно се идентифицира. За разлика от бълхите, при които обрива е на по-ситни пъпчици, тук петната са по-големи, според чувствителността.

Друга отлика между ухапванията от бълхи и дървеници е времето на инцидента. Дървениците смучат нощем кръв бързо, за десет-петнадесет минути за да се появят едва следващата нощ.

За разлика от дървениците, бълхите не се крият. Те хапят непрекъснато, денем и нощем. Бълхите смучат кръв няколко пъти през денонощието и можете да ги намерите веднага след ухапването, по тялото или в облеклото си.

КАК СЕ ЛЕКУВА УХАПВАНЕТО ОТ ДЪРВЕНИЦИ?

Третират се с локални кортикостероидни и общи антихистаминови препарати.