УЖИЛВАНЕ ОТ ОСИ И ПЧЕЛИ

Насекомите, които имат истински жила, са от рода Хименоптера, включващ Апиди – едри мъхести пчели, земни пчели и оси и стършели – род Веспиди. Жилото се разполага в корема на насекомото и е свързано със сак, пълен с отрова, която в момента на ужилването се инжектира в подкожната тъкан.

Жилото е облицовано с множество шипчета и при ужилване остава в тъканите на пострадалия. Това от своя страна предизвиква смърт у пчелата, непосредствено след ужилването. Осите също имат жила, но без такива шипчета, поради което не умират след ужилване и могат да жилят многократно.

Отокът и болката при ужилване се дължат на токсини, съдържащи се в отровата на насекомите. Тези токсини са изключително опасни и освен лека алергична реакция, могат да предизвикат появата на алергичен шок.

Алергичните реакции от този тип са генетично детерминирани. Човек може да развие много тежка алергия към токсините с анафилаксия, макар че, преди това е имал многократни ужилвания, без развитие на общи реакции.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ УЖИЛВАНЕ ОТ ОСИ И ПЧЕЛИ?

Локална реакция

Отровата от пчела или оса причинява локално на мястото на ужилване оток, болка, сърбеж и зачервяване, които могат да отминат до няколко часа. При оглед, в центъра на отока и еритема се наблюдава хеморагична точка – мястото, през което е проникнало жилото на насекомото.

Тежестта на ужилването от пчели и оси се определя от много фактори – вида на насекомото, локализацията, броя на ухапванията, както и алергичната предиспозиция на индивида. Повечето пациенти не развиват обща алергична реакция след ужилване от пчели или оси.

Генерализиран обрив

Хората, които имат алергия към токсините, съдържащите се в секрета от оси и пчели, могат да получат по-изразена алергична реакция, с по-голям оток от стандартния - 8-10 см в диаметър, както и поява на генерализиран, силно сърбящ уртикариален обрив по тялото и крайниците.

Отоци (оток на Квинке ) може да се появят и в областта на клепачите, устните, езика, както и ларинкса, което води до затруднено дишане и астматиформени пристъпи.

В случаите, в които неалергизиран човек бъде нападнат от множество пчели или оси, отговорът от страна на организма може да е алергична реакция, равносилна на тази при алергичните пациенти.

Алергичен шок

Съществува малък процент от хора, които имат силно изразена алергия към оси и пчели. В такива случаи може да се развие изключително тежка алергична реакция, наречена анафилаксия, която да прогресира до бърз и генерализиран оток по тялото, сърбящи обриви, оток на Квинке, спадане на кръвното налягане и колапс. В много тежки случаи може да настъпи и смърт.

Дихателните симптоми, появяващи се при анафилаксия, са: недостиг на въздух, хрипове - обикновено се причиняват от спазми на бронхиалните мускули, дрезгавост, болка при преглъщане, кашлица, болка или стягане в гърдите, оток на горните дихателни пътища.

Проявите от страна на сърдечно-съдовата система при анафилактична реакция са: ускорена сърдечна дейност, понижено кръвно налягане, спиране на сърцето.


КОГА ДА ПОТЪРСИМ ЛЕКАР ПРИ УЖИЛВАНЕ ОТ ОСИ И ПЧЕЛИ?

Може да потърсите лекар в следните случаи:

При повече от 10-20 ухапвания, особено при малки деца и възрастни.

Ако има ужилване в устата или гърлото, особено при деца.

Ако сте имали предишно ужилване с алергична реакция.

Ако се развие локална реакция с размер по-голям от 10 см.

При затруднено дишане и говор.

При оток на устните или ларинкса.

Ако се появи обрив по цялото тяло.

Ако има замаяност или слабост.


КАК СЕ ЛЕКУВА УЖИЛВАНЕ ОТ ОСИ И ПЧЕЛИ?

При наличие на локална реакция се използват антихистамини и локални кортикостероиди. При генерализиран обрив се включват кортикостероиди през устата.

При тежки генерализирани реакции със затруднено дишане и говор, както и едем на Квинке – кортикостероди, например метилпреднизолон мускулно или венозно. При алергичен шок – адреналин.


КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ САМИ В КЪЩИ?

Старайте се да избягвате по-нататъшни ухапвания. Носете дрехи, които могат да Ви предпазят и използвайте репеленти.

Отстранете от кожата, колкото се може по-бързо жилото. Начина, по който ще бъде премахнато не е от съществено значение.

Измийте мястото на ухапването с вода и сапун, след което може да поставите локален антибиотик.

На мястото на ухапването се прилагат студени компреси.

Ако сте проявявали алергична реакция трябва да разполагате със специален сет за спешни случаи. При ухапване го поставете незабавно.


КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ УЖИЛВАНЕ ОТ ОСИ И ПЧЕЛИ?

Избягвайте места, на които има такива насекоми.

Не пипайте гнездата на насекомите и не ги притеснявайте.

Различните електроуреди, като косачки за трева могат да провокират насекомите.

Избягвайте силните парфюми, сладките напитки, ярките дрехи – те привличат насекомите.

Носете дрехи с дълги ръкави и крачоли – те осигуряват известна защита.

Ако в миналото сте имали изразена алергична реакция след ухапване от пчела или оса, трябва винаги да сте подготвени да реагирате много бързо. Съществуват индивидуални противоалергични комплекти (сетове) за спешно реагиране. Обикновено се използва адреналин.