Трихотиломания

Трихотиломанията (Trichotylomania) е алопеция, която е резултат от несъзнателно самооскубване на косата, най-често при четене и гледане на телевизия. Терминът трихокиптомания (Trichokyptomania) се използва за подобно на трихотиломанията състояние, при което обаче космите по скоро се начупват ниско, а не се оскубват.

Пациентите обикновено отричат, че тяхната алопеция е самоиндуцирана. Отскубнатата коса при трихотиломания може да бъде дъвкана или гълтана - трихофагия. Възможно е да бъдат засегнати окосмяването на скалпа, миглите, веждите, брадата, както и пубисното окосмяване.

Засегнатите области са с неправилна форма и не са напълно лишени от окосмяване, обикновено в алопетичните полета са налице косми с различна дължина. Често при първоначалната изява на оплакванията се поставя погрешно диагнозата алопеция ареата.

Състоянието често се наблюдава при деца, които са скубани от по-големи братя или сестри или от други деца в детската градина. Характерно при тях е освен алопетичните полета, че цялата коса е проскубана и начупена и при леко дърпане на косата от лекар, детето се навежда в същата посока, без да се противи.