Телеангиектазиите са разширени малки кръвоносни съдове по повърността на кожата и лигавиците.

Най-често телеангиектазии се наблюдават по носа, бузите и краката, особено около глезените. По цвят могат да бъдат розово-червени или синьо-виолетови.

Срещат се при 20% от мъжете и 40% от жените. Обикновено протичат безсимптомно, но някои телеангиектазии причиняват кървене.

КАКВИ ВИДОВЕ ТЕЛЕАНГИЕКТАЗИИ СЪЩЕСТВУВАТ?

Телеангиектазии биват вродени и придобити.

I Вродени телеангиектази

Teleangiectasia congenita nuchae - розово-оранжеви петна, наподобяващи цвета на сьомга, разположени в областта на врата, на границата между окосмената и неокосмената част. Обикновено са налице при раждането. При вглеждане в петната се виждат фини телеангиектазии.

Naevus flammeus. Най-честата локализация е лицето - челото, ушите и врата, горните крайници, по-рядко тялото и долните крайници. Представляват бледо розови до тъмно червени или виолетови петна, съставени от фини телеангиектазии. Цветът им се засилва под влияние на топлина, студ, триене, емоции, плач. Имат слаба тенденция към обратно развитие, даже с времето потъмняват и нарастват с нарастване на тялото.

Teleangiectasia hereditaria haemorrhagica, Болестта на Рендю-Ослър.

При тази наследствена болест сa характерни малки ангиоматозни възли - червени точки или папули до няколко милиметра, телеангиектазии и съдови звезди, които лесно кървят спонтанно или при лека травма.

Появяват се по лигавицата в носа, устната кухина, по устните и езика, по кожата на лицето, гърдите, корема, ръцете и краката, по очната лигавица и клепачите. Болестта на Рендю-Ослър често се съчетава с други съдови нарушения: варикозноразширени вени, хемороиди, полипоза на стомаха.

За заболяването са характерни повтарящи се кръвоизливи, особено от носната лигавица, които водят до анемия. Те възникват поради състоянието на кръвоносните съдове – те са разширени и изтънели, с лесно ранима съдова стена.

Erythema palmare et plantare congenitum, синдром на Lane е зачервяване на дланите и по-рядко стъпалата, поради увеличени и разширени кожни капиляри. Зачервяването е трайно, персистира цял живот, наблюдава по-често при мъже. Унаследява се автозомно-доминантно. Палмо-плантарният еритем е симетричен на двете ръце, понякога и ходила, неболезнен и несърбящ.

Степента на зачервяване варира в зависимост от емоционалните състояния, издигането на ръката, температурата и натиска върху дланта. По дланите и стъпалата се констатира симетрично разположена еритема, която засяга и воларната част на пръстите.

Erythema teleangiectaticum congenitum, синдром на Bloom. Характеризира се с поява на еритем и телеангиектазии по бузите в кърмаческата възраст, подобни на лупус еритематозус. По-късно подобни изменения се появяват по гърба на китките и предмишниците. Обривите са силно лъчечувствителни и след слънчева експозиция се образуват мехури и ерозии. В последствие се развива пойкилодермия.

Ataxia teleangiectatica, синдром на Louis-Bar. Клинично се представя с телеангиектазии по лицето и конюнктивите, имунен дефицит и атаксия.

II Придобити телеангиектазии

Придобитите могат да бъдат причинени от слънчева радиация, хормонални фактори и злоупотреба с алкохол. За възникването на телеангиектазиите голямо значение имат естрогените, за това и те са по-чести при жените.

Голяма част от жените получават телеангинезии, по време на бременност, вследствие повишените нива на естроген, които в някои случаи търпят обратно развитие, няколко месеца след раждането.

Корикостероидите също са етиологичен фактор за появата на телеангиектазии. Продължителната им локална и системна употреба, както и синдрома на Къшинг водят до появата на телеангиектазии.

Телеангиектазиите са и симптом при някои кожни заболявания - розацея, лупус еритематодес, склеродермия, дерматомиозит, радиодерматит, кутис сенилис, базоцелуларен карцином.

Телеангиектазии и по-скоро венектазии (разширени венозни капиляри) са симптом и на хронична венозна недостатъчност - около медиалните малеоли (Corona phlebectatica) и бедрата. По – късно се появяват и разширени вени – варици.

КАК ИЗГЛЕЖДАТ ТЕЛЕАНГИЕКТАЗИИТЕ?

Телеангиектазиите биват артериални, капилярни, с червен цвят и венозни, със синьо-червен цвят. Първоначално цвета им е розово-червен, но с времето и с тяхното нарастване става червено-синкав.

Клинично биват няклоко вида:

Линеарни - най-честите. Обикновено са по лицето (носа и бузите) и могат да бъдат както в червено, така и в синьо оцветени.

Звездовидни или Haemangioma stellatum. Състоят се от централно сплетени кръвоносни съдове, под формата на малка червена папула, с размер от 1-3 мм в диаметър, от която радиерно, като лъчи на звезда или като крачета на паяк, изхождат разширени капилярни съдове с дължина няколко милиметра. Локализират се главно по лицето, шията и деколтето, по-често при млади жени.

Дървовидни - най-често се появяват по краката и имат тъмно син цвят.

Под формата на петна - при колагенози, хронични пигментни пурпури.

КАК СЕ ЛЕКУВАТ ТЕЛЕАНГИЕКТАЗИИТЕ?

Лечението е с електрокоагулация, лазертерапия и склеротерапия.