КАКВО Е СПИНОЦЕЛУЛАРЕН КАРЦИНОМ?

Спиноцелуларен или плоскоклетъчен карцином (Carcinoma spinocellulare, Squamous cell carcinoma) e злокачествено новообразувание на кожата, произхождащо от епидермалните кератиноцити. Развива се най-често от предшестващи преканцерозни лезии.

Спиноцелурарният карцином се среща значително по-рядко, отколкото базоцелуларния. Локализира се по кожата на долната устна и ушната мида и много рядко по другите части на лицето, тялото и крайниците.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА СПИНОЦЕЛУЛАРЕН КАРЦИНОМ?

Етиологичен фактор за развитието на спиноцелуларния карцином е ултравиолетовата радиация от естествени (слънчеви лъчи) и изкуствени източници (солариум).

Други етиологични фактори са различни източници на йонизираща радиация, включително рентгенови лъчи, локалната употреба на катрани и др.

КАКВА Е КЛИНИКАТА ПРИ СПИНОЦЕЛУЛАРЕН КАРЦИНОМ?

Клинично спиноцелуларният карцином на кожата се открива най-често по откритите части - гърба на ръцете и предмишниците, горната половина на лицето, долната устна и ушната мида.

Обикновено възниква върху преканцерози или върху кожен участък с белези от фотоувреда - хипер- или хипопигментации, телеангиектазии и сенилни кератоми.

Ранни белези на злокачествена трансформация са уплътняване на кожната лезия и появата на зачервяване на околната кожа. Постепенно се образува плака, а по-късно и възловидна лезия.

Добре диференцираните варианти обикновено са папиларни и покрити с круста, след отстраняването на която се открива язва или туморна лезия с уплътнен ръб и пурулентна повърхност. При допир лезията е лесно ранима и кърви.

При папиларният спиноцелуларен карцином измененията се появяват върху непроменена кожа. Образува се брадавицоподобен тумор със сивокафеникъв цвят. Туморът бързо нараства, понякога достига големина на яйце и придобива вид на цветно зеле с оголена, ярко червена, влажна и покрита с корички повърхност.

Инфилтративният спиноцелуларен карцином се развива върху предварително променена кожа. Появява се тумор, в който настъпва деструкция и се образува язва с извити навън ръбове и кървящо дъно.

И при двете карциномни форми се наблюдава бързо разпространение на болестния процес, който обхваща околните лимфни възли. Те се подуват до големината на лешник. В началото са плътни и неболезнени, но по-късно омекват и могат да се разязвят. При засягане на околните нерви се появява силна болка.

КАКВИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ЛОКАЛИЗАЦИИ НА СПИНОЦЕЛУЛАРЕН КАРЦИНОМ?

Спиноцелуларен карцином на долна устна. Развива се върху преканцерози – левкоплакия, актиничен и абразивен хейлит. Започва като малка, здраво заловена брадавицовидна лезия. При палпация с два пръста се усеща уплътнение в основата. След време на нейното място се образува безболезнена язва с бърз растеж към устните ъгли и основата на долната устна. Метастазира бързо в регионалните лимфни възли.

Спиноцелуларен карцином на езика. Среща се предимно при възрастни мъже, пушачи, с лоша устна хигиена. Най-често се засягат ръбовете на езика, често върху предшестваща левкоплакия.

Спиноцелуларен карцином на пениса. Почти винаги се развива върху преканцерози, като левкоплакия, еритроплазия, фимози и др. Най-често се засяга дорзалната повърхност на гланс пенис, сулкус коронариус и препуциум. Образува се тумор с ярко-червена брадавицовидан повърхност, лесно кървящ и с инфилтрирана основа.

Спиноцелуларен карцином на вулвата. Най-често се развива върху клитора и пространството между перинеума и задната комисура.

Спиноцелуларен карцином на кожата. Рядък вариант. Развива се най-често по подбедриците на мястото на хронични трофични улкуси.

Спиноцелуларен карцином на ходилото. Тази форма клинично наподобява плантарна верука, но с инфилтрирана основа.

КАКВИ СТАДИИ СЕ НАБЛЮДАВАТ ПРИ СПИНОЦЕЛУЛАРЕН КАРЦИНОМ?

В зависимост от големината на тумора и наличието на метастази се различават 4 стадия:

I стадий - туморът е с големина до 1 см в диаметър и липсват метастази;

II стадий - туморът е с големина до 2,5 см в диаметър и с близки метастази в околните лимфни възли;

III стадий - туморът е с големина над 5 см в диаметър, значително срастнал с подлежащата тъкан и се установяват някои далечни метастази;

IV стадий - туморът е с големина над 5 см в диаметър и се откриват множество далечни метастази.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА СПИНОЦЕЛУЛАРНИЯТ КАРЦИНОМ?

В началните стадии се извършва фокусирано рентгеново облъчване. В напредналите стадии лечението е оперативно отстраняване (ексцизия) на туморната маса и на околните лимфни възли. При наличие на по-далечни метастази се провежда лечение с цитостатици.

Прогнозата на спиноцелуларния карцином е много сериозна, поради бързия му растеж с деструкция и разпад и ранно метастазиране. В късния стадий на болестта прогнозата е лоша.