КАКВО Е РОЗАЦЕЯ?

Розацеята (Rosacea) е хронично възпалително заболяване, засягащо челото, клепачите, носа, бузите и брадичката при възрастни.

Представя се със зачервяване на кожата, разширени капиляри (телеангиектазии) и поява на пъпки с или без гноен връх.

Понякога се разраства съединителната тъкан под кожата особено на носа (ринофима).

 

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЯВАТА НА РОЗАЦЕЯ?

Не е известна точната причина за появата на розацея, но като цяло засегнатите индивиди имат съдова  хиперреактивност, склонни са да реагират със силно и продължително зачервяване на лицето в отговор на различни фактори.

След известно време зачервяването става трайно, поради продължаващото разширяване на малките кръвоносни съдове на лицето. Провокиращи фактори са употребата на горещи и пикантни  храни и напитки, алкохол, тютюнопушене, излагане на слънце, на толина, суд, при  конфузни ситуации, при прием на антихипертензивните вазодилататори.

Генетичният фактор също има значение. Най–голяма е честотата на розацея при келтските народи. Има връзка и със заболявания на  стомашно–чревния тракт, както и след употребата на локални кортикостероиди в областта на лицето. 

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ РОЗАЦЕЯ?

Хората с розацея имат червени лица, често с възпалителни папули и пустули. Кожните промени може да наподобяват акне, но липсват черни точки (комедони). Малките кръвоносни съдове по кожата на носа и бузите стават по-големи и  видими.

Заболяването  е  съпроводено с усещане на парене, прилив на топлина към кожата на лицето, чувство на стягане и напрежение. С времето  тези епизоди зачестяват и кожата на лицето става трайно розова, червена или с лилав отенък.

Понякога се засягат клепачите и конюнктивата под формата на зачервяване, сухота и разширени капиляри. Очната розацея може да предшества или съпътства кожната.

Розацеята се наблюдава и при двата пола, но е по-честа при жени след 30-35 годишна възраст. Протича в три стадия:

Първи стадий – краткотрайно зачервяване на кожата на носа, бузите, а понякога и на цялото лице и врата, във връзка с различни емоции – гняв, срам и при   промяна от    студено на топло. Освен зачервяване може да се получи и оточност на тези области. С течение на времето червенината се задържа, става постоянна и по-интензивна;

Втори стадий – към еритема се прибавят и ярко червени папули, които по-късно придобиват червено – синкав цвят;

Трети стадий – разрастване на съединителната тъкан и мастните жлези, особено в областта на носа (ринофима, нос на кочияш). В резултат на това носа се увеличава и деформира.


КАКВИ ФОРМИ НА РОЗАЦЕЯ СЪЩЕСТВУВАТ?

Еритемна форма. Rosacea erythematosa, Еrythrosis faciei - това е една от най-леките форми на заболяването. Характеризира се само с ливиден еритем и разположени върху него типичните за розацеята телеангиектазии.

Еритемо-телеангиектатична форма. Rosacea erythemoteleangiectatica – след продължителни периоди на еритем, по бузите, челото и носа се появяват и трайно разширени капиляри – телеангиектазии. В началото са розови, с времето стават червени и червено-сини.

Папуло-пустулозан форма. Rosacea papulo-pustulosa. Протича с ериемни или ливидни нефоликуларни папули по бузите, челото и брадичката.

Конглобатна розацея. Rosacea conglobata – при тази рядка форма са налице синкаво-червени възли с диаметър 1-2 см. предимно в периоралната и периорбиталната област.

Rosacea keratitis - засягане на очите. Прогнозата на тази форма е по-серозна и с повече усложнения, с развитието на конюнктивит, иридоциклит и други очни поражения.

Ринофима. Rhynophyma  - неестетично разрастване на носа, резултата на хронична хиперплазия на мастните жлези и съединителната тъкан с хиперкератоза и хипергранулоза на епидермиса. Развива се предимно при мъже с хронично протичаща розацея.

Други подобни изолирани форми са: метофима - големи възпалени участъци на челото; гнатофима - възпаление на брадичката; блефарофима - възпаление на клепачите; отофима - карфиолоподобни възпаления на ушите.

Екстрафациална розацея. Понякога розацейни участъци може да има ретроаурикуларно и в средните зони на гърдите и гърба.

Стероидна розаця. Настъпва при лица, прилагащи локални кортикостероиди на лицето продължително време. Кортикостеридните препарати първоначално дават добър ефект, но продължителното им приложение влошава още повече розацеята или води до появата и. Стероидната розацея се представя с еритем, телеангиектазии, папуло-пустули, но и с хиперпигментации и с атрофия на епидермиса.

Фулминантна розацея. Rosacea fulminans – форма, засягаща предимно млади жени. На фона на траен ерием на лицето бързо се появяват и едем, папули, пустули и възли, които се отварят и от тях изтича гнойно-кръвениста материя, засъхваща под формата на крусти.

Грануломатозна розацея. Rosacea lupoides – представя се с папули, които при диаскопия имат цвят на ябълково желе, както при лупус вулгарис (кожна туберкулоза). 


КАК СЕ ЛЕКУВА РОЗАЦЕЯТА?

Започва се с локални средства  като метронидазол, антибиотици и антимикотици. Прилагат се козметични продукти, които намаляват зачервяването. По принцип локални кортикостероиди не се прилагат, освен при специални случаи и за кратко.

Ако локалната терапия е недостатъчна, се включват и системни антибиотици, най – често тетрациклин и метронидазол.

Използва се и лазертерапия.