РЕЦИДИВИРАЩ ПОЛИХОНДРИТ

Рецидивиращият полихондрит (Relapsing polychondritis, Polychondritis chronica atrophicans) е рядко дегенеративно заболяване, характеризиращо се с повтарящо се възпаление на хрущялните структури.


Нарушението на хрущялната тъкан засяга най-вече ушите, носа, ларинкса и трахеята, а освен тях може да бъдат засегнати още и очите, ставите, централната нервна ситема, кожата, сърдечно-съдовата система и др.


КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА РЕЦИДИВИРАЩ ПОЛИХОНДРИТ?

Точната причина за рецидивиращ полихондрит не е известна. Смята се, че е автоимунно заболяване. Автоимунните заболявания са група състояния, които се характеризират с хиперактивност на имунната система и възникват, когато естествените защитни механизми на организма срещу чужди агенти започнат да атакуват здрава тъкан по неизвестни причини.


При полихондрит се намират автоантитела, насочени срещу колаген тип II, намиращ се предимно в хрущялната тъкан. Някои случаи могат да бъдат свързани с абнормални реакции на серумни антитела срещу тиреоглобулина, париеталните клетки, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и др.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ РЕЦИДИВИРАЩ ПОЛИХОНДРИТ?

Симптомите на рецидивиращия полихондрит обикновено започват с внезапна поява на болка, чувствителност и подуване на хрущяла на едното или по-често и двете уши. Това възпаление обхваща само хрущялната част на ушите, а месестата част на външното ухо обикновено не се засяга.

Пристъпите на заболяването могат да продължат няколко дни до седмици, преди да изчезнат. Възпалението на средното ухо може да предизвика запушване на евстахиевата тръба. Повтарящите се пристъпи на болестта могат да доведат до загуба на слуха.


Назалният хондрит може да се прояви чрез колапс на хрущяла на носа, което да доведе до деформация (седловиден нос), кръвотечение от носа, задух, оток. Засягането на хрущяла на ларинкса и бронхите предизвиква дихателни и речеви смущения.


Възможно е възпалението на големи и малки стави - полиартрит. Класическите симптоми на болка и подуване са подобни на тези при артрит.


Рецидивиращият полихондрит може също да предизвика възпаление на бъбреците и дисфункцията им. Възможни са нарушения и на сърдечните клапи – клапна стеноза или инсуфициенция.

Понякога заболяването може да започне с катарални явления на горните дихателни пътища и грипоподобно състояние. Възможна е появата на афти в устната кухина и гениталите.

По кожата може да се появят възловидни изменения тип еритема нодозум, васкулит с некротични промени, еритемни папулозни и пустулозни обриви, ливедо ретикуларис.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА РЕЦИДИВИРАЩ ПОЛИХОНДРИТ?

Диагнозата се поставя по клиничните симптоми. При затруднение се взема биопсия. Хистологично се установява базофилно оцветяване на хрущяла, възпалителен инфилтрат от лимфоцити, по-късно настъпва деструкция на хрущяла и развитие на фиброза.

От лабораторните изследвания се установява левкоцитоза с изразена еозинофилия, анемия, повишено СУЕ, антитела срещу колаген тип II, АНА, ЛЕ клетки, криоглобулини, фалшиво положителен Васерман.

С КАКВО СЕ БЪРКА РЕЦИДИВИРАЩ ПОЛИХОНДРИТ?

Диференциална диагноза се прави с еризипел, при който се засяга цялата ушна мида, включително и месестата част на ухото, еритема засяга и околната кожа на бузите, измененията са едностранни. Ставните оплаквания се диференцират с ревматоиден полиартрит, синдром на Райтер.

КАК СЕ ЛЕКУВА РЕЦИДИВИРАЩ ПОЛИХОНДРИТ?

Използват се кортикостероиди 40-60 мг преднизолон, аспирин, индометацин, имуран, сулфони.