КАКВО Е ПУРПУРА ПИГМЕНТОЗА ХРОНИКА?

Група хронични заболявания с неизвестна етиология и сходна клинична картина се наричат Пурпура пигментоза хроника (Purpura pigmentosa chronica) или Пигментна пурпурична дерматоза.


КАКВА Е ЕТИОЛОГИЯТА НА ПУРПУРА ПИГМЕНТОЗА ХРОНИКА?

Етиологията на заболяванията, причисляващи се към пигментна пурпурична дерматоза, е неизвестна. Установена е повишена честота при пациенти с хронични заболявания като захарен диабет и артериална хипертония, както и при огнищни инфекции и контакт с химически вещества. При някои пациенти е установена генетична предиспозиция.

Всички заболявания от тази група имат обща патогенетична характеристика. Под влияние на различни фактори, които играят роля на антигени, се образуват антитела към ендотелните клетки, изграждащи съдовете. Те се уголемяват и увреждат, вследствие, на което луменът на съда се стеснява.

Касае се за лимфоцитарен васкулит със засягане капилярите и малките артериоли и венули. Повишеното хидростатично налягане в дисталните отдели на долните крайници определя локализацията на хеморагиите. Те се дължат на еритроцитна екстравазация и превръщане на хемоглобина в хемосидерин с жълтеникаво-кафяв цвят на лезиите.

След време хемосидерина перивазално се фагоцитира от макрофагите. Хистологично е установено периваскуларна клетъчна инфилтрация в малките, повърхности кръвоносни съдове.


КАКВИ ВИДОВЕ ПУРПУРА ПИГМЕНТОЗА ХРОНИКА СЪЩЕСТВУВАТ?

Засягат се обикновено възрастни хора. В тази група влизат няколко заболявания:

Purpura annularis teleangiectoides Majochi. Засягат се най-често подбедриците. Хронична травма от дрехи и обувки може да има роля. В началото се появяват червени точковидни или с размер 1-2мм петна с периферен растеж. При оглед с лупа се виждат фини телеангиектазии.

След време петната започват да растат периферно, а в центъра да оздравяват и се образуват пръстеновидни (ануларни) лезии с размер до няколко см. Цвета от червен става жълто-кафяв. Понякога в центъра на лезиите е налице лека бледо-жълта, блестяща атрофия. Обикновено се наблюдават една или няколко лезии, рядко повече.

Purpura pigmentosa progressiva (Morbus Shamberg). При болест на Schamberg най-често по долните крайните се появяват оранжево-кафяви петна с неправилна форма и различни размери. С течение на времето лезиите имат склонност да се разширяват и да потъмняват до тъмно кафяво-черно по периферията и имат вид като поръсени с черен пипер. Кожните изменения се съпровождат от сърбеж. Постепенно лезиите избледняват и изчезват, понякога с лека атрофия.

Dermatitis lichenoides purpurica et pigmentosa Gougerot - Blum. По подбедриците са налице хеморагични, червени, лъскави, гладки или леко залющени папули, големи, колкото главичка на топлийка. Често са групирани в плаки. Цвета им преминава с времето от червен в кафеникав. Поради сърбежа и разчесването е налице и вторична лихенификация.

Purpura eczematoides Doucas - Kapetenakis. По подбедриците, по-рядко по тялото се наблюдават множествени овални, монетовидни, екзематоидни плаки с жълтеникаво-кафяв цвят и леко питириазиформено залющване. По повърхността им се виждат точковидни хеморагии. Налице е лека инфилтрация и умерен сърбеж.