КАКВО Е ПРУРИГО НОДУЛАРИС?

Нодуларното пруриго (Prurigo nodularis Hyde, Nodular prurigo) е хронична, силно сърбяща дерматоза с неизвестна етиология.

Боледуват пациенти на средна възраст (20-60 години), предимно жени . Това е най-тежката форма на пруриго.


КАКВА Е ЕТИОЛОГИЯТА НА ПРУРИГО НОДУЛАРИС?

Етиологията и патогенезата на заболяването са неизвестни. За основен патогенетичен механизъм се смята възпалителен процес на крайните окончания на кожните нерви в дермата, което се подкрепя и от морфологични изследвания.

Нодуларното пруриго е обаче е краен резултат от този процес. Първоначално се появява сърбеж, който предизвиква чесане. Чесането стимулира нервните окончания в кожата да задебеляват и когато отново бъдат стимулирани, те изпращат до ЦНС много по-силен сигнал за чесане. Така се получава един омагьосан кръг.

Факторите, предизвикващи сърбеж са различни, но веднъж появило се, нодуларното пруриго трае с години. Това са малигнени заболяваниия, психози, чернодробни и бъбречни болести, СПИН, ухапване от насекоми, дерматитис херпетиформис, булозен пемфигоид, екзема.

В повечето случаи има фамилна анамнеза за атопичен дерматит, астма или сенна хрема. Заболяването се счита от някои автори за вариант на Neurodermitis circumscripta, Urticaria papulosa chronica или Lichen ruber verrucosus.

В много случаи има връзка с глутенова ентеропатия. При тези болни, настъпва сравнително обратно развитие на болестта след спазване на безглутенова диета.


КАКВА Е КЛИНИКАТА НА ПРУРИГО НОДУЛАРИС?

Започва със силен сърбеж, който може да подлуди болните и е локализиран главно по разгъвните повърхности на предмишниците и подбедриците и много рядко по туловището, лицето и врата. Сърбежа е постоянен, предимно през нощта или е на пристъпи и преминава единствено при разкървавяване на лезиите.

Постепенно симетрично на същите участъци се появяват надигнати, полусферични, много плътни възли с големина от 0,5 до 3 см, с хиперкератотична, а понякога и верукозна повърхност. След разчесване, възлите се покриват с хеморагични крусти.

Възлите са отделно стоящи, но понякога конфлуират в плаки, подобно на циркумскриптен невродермит, често по гърба на ходилото. Преминават с цикатрикси с атрофичен център и хиперпигментна периферия.

Околната кожа обикновено не е променена, но може да бъде лихенифицирана или екзематизирана. Поради разчесването са налице и много екскориации или атрофични цикатрикси на тяхно място, ерозии и хеморагични крусти. На мястото на преминалите лезии остават хиперпигментации.

Възлите могат да са с постоянен брой, някои може да регресират или постоянно да се да се появяват нови. Могат да достигнат до 200. Заболяването е хронично и поради много силния и непоносим сърбеж може да доведе до психични разстройства.


КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ПРУРИГО НОДУЛАРИС?

Диагнозата в повечето случаи е ясна клинично и рядко се нуждае от хистологично потвърждение.

Хистопатологията установява хиперкератоза, акантоза и папиломатоза. Епидермисът понякога пролиферира неравномерно към дермата до степен на псевдоепителиоматозна хиперплазия.

В дермата се наблюдава неспецифичен възпалителен инфилтрат и пролиферация на фибробластите. Налице е значителна хипертрофия на крайните нервни окончания с хиперплазия на швановите клетки.


КАКВА Е ДИФЕРЕНЦИАЛНАТА ДИАГНОЗА НА ПРУРИГО НОДУЛАРИС?

Диференциалната диагноза включва lichen ruber verrucosus, neurodermitis circumscripta със силно изразена лихенификация, дребновъзловидна саркоиоза, хистиоцитоза, ухапвания от насекоми, кожен Т-клетъчен лимфом, дерматофибром, булозен пемфигоид, и др.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ПРУРИГО НОДУЛАРИС?

Локалното лечение включва приложение на кортикостероидни и катранени унгвенти, криотерапия, трихлороцетна киселина 33 %, интралезионално инжектиране на кортикостероиди или елетрокоагулация.

Системната терапия се състои от кортикостероиди, метотрексат, седативни средства, ароматни ретиноиди и ПУВА. При много тежки случаи се прибягва до талидомид.