ПОРОКЕРАТОЗИС СУПЕРФИЦИАЛИС ДИСЕМИНАТА АКТИНИКА

Porokeratosis superficialis disseminate actinica е рядко заболяване, представящо се с множествени паракератотични повърхностни лезии, разположени предимно по изложените на слънце участъци.

Първоначално се е предполагало, че се засягат порите на потните жлези, затова се нарича порокератоза. При част от случаите се касае за генетично заболяване, унаследяващо се автозомно доминантно, при друга част лезиите се появяват след продължителна слънчева експозиция, вероятно при генетично предразположение.

Боледуват предимно жени. Обривите засягат най-често подбедриците, по-рядко предмишниците и лицето и представляват атрофични полета от 2 до 20 мм, с жълтеникав, кафеникав или розов цвят, оградени от тънък хиперкератотичен ръб. Обикновено липсват субективни оплаквания.

Хистологично в центъра на лезиите се наблюдава хиперкератоза и атрофия на епидермиса, оградени от абнормни паракератотични епителни клетки, които образуват кератотичния ръб. В дермата са налице дилатирани съдове и умерен кръглоклетъчен инфилтрат

Лечението е с кератолитични средства, локални и общи ароматни ретиноиди, криотерапия. Използват се и фотопротектори. Пациентите трябва да избягват слънчева експозиция.