КАКВО Е ПЕРИФОЛИКУЛИТИС КАПИТИС АБСЦЕДЕНС ЕТ СУФОДИЕНС?

Perifolliculitis capitis abscedens et suffodiens е рядко, хронично-прогресиращо заболяване, засягащо капилициума и врата, срещащо се само при мъже.

Смята се за тежък вариант на акне. Обикновено е налице себореен терен и други обриви, характерни за акне.

Участва в акне триада (Akne-Triade) - синдром, в който се включват три заболявания: Конглобатно акне, Хидраденитис супуратива и Перифоликулитис капитис абсцеденс ет суфодиенс.

При комбинирането на Акне триадата с Пилонидална киста (синус), говорим за Акне тетрада (Akne-Tetrade)

В етиологията участват стафилококус ауреус и Грам – отрицателни бактерии, както и нормалната резидентна флора.


КАКВА Е КЛИНИЧНАТА КАРТИНА?

Обикновено е налице себореен терен. Първоначално се ангажират съседни фоликули по тила, а в последствие може да се обхване и целия скалп. Оформят се възли и абсцеси с флуктуация, синусови формации и грануломи. От лезиите се отделя гнойно-кръвенист, неприятно миришещ секрет. В някои случаи възпалението е дълбоко и може да достигне до подлежащи тъкани.

Надлежащите косми отпадат първоначално обратимо, а с напредване на процеса и с оформяне на цикатрикси – трайно. Оформените алопетични участъци представляват набраздени цикатрициални полета със запазени косми в гънките между тях.

В засегнатите зони множество косми могат да излизат от едно отвърстие. Лезиите приличат на кръпки по скалпа. Заболяването протича почти безболезнено.


КАК СЕ ЛЕКУВА ЗАБОЛЯВАНЕТО?

Общи съвети. Опитайте се да отслабнете, ако сте с наднормено тегло. Опитайте се да избегнете излагането на топлина и изпотяването.

Локални средства. Използват се антисептични и антибиотични кремове. Препоръчват се шампоани със селен и цинк.

Антибиотици. При обостряне на процеса се прилагат широкоспектърни антибиотици.

Кортикостероиди. Кортикостероидите спират образуването на абсцеси за кратки периоди. В началото се прилагат в доза 40-60 мг, в комбинация с антибиотици, а по-късно в поддържащата доза 5 мг. самостоятелно.

Ароматни ретиноиди. Временно подобрение настъпва при приложението на isotretinoin.