КАКВО Е ПЕРИОРАЛЕН ДЕРМАТИТ?

Периоралният дерматит (Dermatitis perioralis, Perioral dermatitis) представлява възпалително заболяване на кожата на лицето,  засягащо предимно жени и деца.

Характеризира се с малки папули и пустули, разположени върху зачервена кожа, в периоралното пространство.

Напоследък се увеличава и броят на засегнатите мъже, поради променените им козметични навици.

 

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ПЕРИОРАЛЕН ДЕРМАТИТ?

Етиологията на заболяването е неизвестна. Различни козметични средства - пасти за зъби с флуор, лосиони и кремове с парафин   могат да причинят периорален дерматит. Физични фактори като ултравиолетова светлина, топлина и вятър могат да утежнят протичането на заболяването.

Счита се, че редица микробиологични агенти (Candida и други гъби) могат да бъдат причинители на този дерматит. Други възможни фактори за възникване на състоянието са оралните контрацептиви, корите на цитрусовите плодове и нарушения в храносмилането.

Локалните кортикостероидни кремове   предизвикват често  развитието на периорален дерматит. Периорален дерматит е описан и при имунокомпрометирани деца, особено  с левкемия.

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ПЕРИОРАЛЕН ДЕРМАТИТ?

Първичните лезии на периорален дерматит са дискретни,  групирани   еритемни папули и папуло- пустули, с размери 1-4 милиметра, върху еритемна кожа с лека десквамация. Лезиите често са симетрични, но могат да бъдат едностранни и да се появяват в периоралната, периназалната и периорбиталната области.

Грануломатозният периорален дерматит се характеризира с малки розово-червени или жълто-кафяви папули, някои от които конфлуират помежду си. Лезии могат да се появят и по ушите, скалпа, гръдния кош, големите срамни устни и крайниците. Рядко има наличие на субективните оплаквания от чувство на парене и сърбеж.

 

КАКВА Е ДИФЕРЕНЦИАЛНАТА ДИАГНОЗА ПРИ ПЕРИОРАЛЕН ДЕРМАТИТ?

Диференциалната диагноза на периорален дерматит включва розацея, акне, себореен дерматит, филикулит, контактен дерматит.

Различава се от акнето по липсата на комедони, а от розацеята по това, че при нея не се откриват лезии около устата и очите.

 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ ПЕРИОРАЛЕН ДЕРМАТИТ?

Лечението   включва орални антибиотици - тетрациклин, доксициклин, в продължение на 1-4 месеца. При деца под 8-годишна възраст, кърмачки или алергични към тетрациклин лица се препоръчва използването на еритромицин.

Заедно със системната терапия се прилага и локална - еритромицин, клиндамицин или метронидазол крем два пъти дневно. Използват се и калциневринови инхибитори, като протопик и елидел. Спира се употребата на кортикостероидни кремове.