КАКВО Е ПЕДИКУЛОЗА?

Педикулоза или въшливост е паразитоза, причинена от различни видове въшки. Целият жизнен цикъл на въшките се извършва в техния единствен гостоприемник, човека. Домашните и диви животни нямат отношение в разпространението и пренасянето на заболяването.

КАКВА Е КЛИНИКАТА ПРИ ПЕДИКУЛОЗА?

Педикулоза на главата

Педикулоза, предизвикана от Pediculus humanus capitis, представлява инфестация с въшки по главата. Главовата въшка се състои от глава, тяло и крачета, цвета и се променя от бледо жълт до тъмно сив, в зависимост от цвета на кожата на гостоприемника.

Женската снася стотици яйца, които в рамките на няколко седмици се превръщат в полово зрели въшки. Значително по-често състоянието се наблюдава при децата, тъй като е необходим директен контакт глава до глава за заразяване.

В клиничната картина водещ симптом е постоянният сърбеж, който води до нарушения в съня на болния. В резултат на нетърпимия сърбеж по кожата се появяват множество следи от разчесвания. Наранената кожна повърхност е потенциална входна врата за развитие на вторична бактериална инфекция. По повърхността на кожата могат да се наблюдават папули с яркочервен цвят.

При вторична инфекция, вследствие разчесване, кожните промеи се локализират по тила и зад ушите. Косата се слепва на снопчета, пълни с въшки, гниди, гноевиден секрет, крусти, състояние известно като Plica polonica. Регионалните лимфни възли са увеличени и болезнени

Педикулоза на тялото

Педикулоза, предизвикана от Pediculus humanus corporis, представлява инфестация с въшки по тялото. Причинител е дрешната въшка, а заболяването се предава при близък контакт със заразени лица, по изключение посредством дрехи, чаршафи и кърпи. Дрешната въшка е с по-големи размери от главовата и има сивкав цвят.

Живее между шевовете на дрехите, където женската снася яйцата си и се прехвърля периодично върху кожата, където смуче кръв. Клиничните признаци включват нетърпим сърбеж, пигментиране на кожата и развитие на различни обривни елементи - папули, уртики, екскориации.

При хронично протичане без съответната терапя кожата загрубява, пигментира се - Cutis vagabundorum, кожа на скитник. Възможно е и развитие на вторична бактериална инфекция.

Фтириоза

Фтириозата се причинява от въшката Phthirius pubis. Срамната въшка се отличава от другите видове по характерната си форма, размери и цвят. Извън гостоприемника си трудно оцелява повече от един ден. Заразяването се осъществява посредством близък интимен или полов контакт.

Обикновено половите въшки се откриват върху космите в областта на пубиса, вторично могат да се разпространят по окосмената част на корема, гърдите, аксилите, миглите, веждите. Основните клинични признаци включват сърбеж и екскориации по кожата, формиране на синкаво-сиви петна, засягане на регионалните лимфни възли.

КАК СЕ ЛЕКУВА ПЕДИКУЛОЗАТА?

Лечението е предимно локално, с различни домашно приготвени или педикулоцидни лекарствени средства. Използват се шампоани, гелове, мази и кремове, съдържащи в различна процентна концентрация линдан, бензил бензоат, и други.