КАКВО Е ПАПИЛОМ?

Папиломите или меки фиброми (Papilloma, Fibroma molle, Scin tag, Acrochordon) са често срещани доброкачествени тумори на кожата, характерни за средната и напреднала възраст.

Представляват меки висящи кожни израстъци. Най–често се засягат шията и големите гънки.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ПАПИЛОМИ?

Наследственост. Почти всеки, ако не и всеки човек през определен период от живота има поне няколко папилома. При някои обаче, те са в голямо количество – около 50 – 100 и повече. Обикновено такива пациенти имат и множество себорейни веруки.

Затлъстяването и дори временното повишаване на теглото е предразполагащ фактор за появата на папиломи. Жените с нормално тегло и с по–големи гърди са по–склонни към поява на папиломи под гърдите.

Триенето е предразполагащ фактор за появата на папиломи. Характерна локализация са гънките и шията, където триенето е по–изразено. Същото се отнася и до по–пълните индивиди. Носенето на гердани и ланци провокира появата на фиброми по шията, а на сутиени–под гърдите.

Бременност. Нарастване нивата на женските полови хормони спомага появата на папиломи при някои жени или нарастване на съществуващите такива.


КАК ИЗГЛЕЖДАТ ПАПИЛОМИТЕ?

Папиломите са множествени, със среден размер 2мм, сферични, в основат а са на краче. Имат цвета на околната кожа или са кафеникави и са с мека консистенция. Повърхността им е гладка или леко набръчкана.

Разполагат се най–често в аксилите, по шията, особено в страничните части, горните клепачи и ингвиналните гънки, но може да се появят и по всяка част на тялото. При появата им са малки, колкото върха на карфица и почти не се забелязват, а само се напипват.

С течение на времето нарастват и понякога стигат до 1см. и повече. Обикновено се появяват в зряла и напреднала възраст и нарастват до около 60 години, но могат да се появят и при деца.


КАК СЕ ПРЕМАХВАТ ПАПИЛОМИТЕ?

Те се премахват само поради естетични съобтажения. Използват се електрокоагулация и лазертерапия. Обикновено по–малките лезии се отстраняват без упойка, а при по-големите е необходимо инжектиране на местна упойка (лидокаин).

Понякога се използва криотерапия. Някои пациенти си премахват сами папиломите чрез стягане в основата с конец, което води до спиране на притока на кръв и падане на туморчето след няколко дни. Често обаче основата на лезията остава и тя започва да расте отново на същото място.


ВОДИ ЛИ ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАПИЛОМИ ДО ПОЯВАТА НА ПОВЕЧЕ ТАКИВА?

Премахването им не стимулира по никакъв начин растежа на други папиломи, просто някои хора са по–предразположени към развитието им и периодично се появяват нови. За това е добре да се отстраняват своевременно.