ОБЛОЖЕН ЕЗИК

Здравият език е бледо розов и текстурата му е ясно видима, възможно е сутрин да има известен полупрозрачен пласт, който лесно се отстранява. Повърхностен глосит (Glossitis superficialis) или т. нар. обложен език – това е натрупване на болестен налеп с различен цвят и неприятна миризма.

В предната част на езика налепът винаги е по-малко, защото се самоочиства при движението на езика, а към корена на езика е най-плътен. Налепът по езика се състои от хранителни частици, бактерии, десквамирани епителни клетки, левкоцити, слуз, масти.

Патологичен налеп се образува при състояния с повишена бактериална флора в устната кухина и повишена десквамация и задръжане на кератинизирани епителни клетки при фебрилни състояния, дехидратация, заболявания на гастро-интестиналният тракт, като гастрит, язва, ентероколит.

Злоупотребата с алкохол, пушенето, неправилното хранене, инфекциите, хроничните заболявания създават идеални условия за размножаването на бактерии и образуване на налеп по езика.

Под налепа лигавицата на езика е леко еритемна и оточна. Субективни оплаквания са дискомфорт, сухота, лош дъх от устата.

Лечението е с противовъзпалителни средства, под формата на гаргари. Лекува се и основното заболяване. Препоръчва се добра устна хигиена и почистване на езика.