НАБРАЗДЕН ЕЗИК

Набразденият език (Lingua plicata, Fissured tongue, Scrotal tongue, Plicated tongue) е силно набразден по своята повърхност, с хипертрофирали нишковидни и гъбовидни папили.

Среща се при около 10% от хората, като най-често е вроден. Придобит набразден език може да се наблюдава при грануломатозно възпаление на езика при саркоидоза и др.

Набразденият език е два основни вида:

Листовиден (typus foliaceus) - с вид на разтворена книга - дълбока средна бразда и плитки странични разклонения;

Церебриформен (typus cerebriformis) - подобен на мозъчна пофърхност, по-рядка форма, с множество преплетени разклонения и бразди.

Протичането е безсимптомно. Могат да се появят зачервяване и отичане на езика, оплаквания от дискомфорт, парене и болка при прием на пикантни и горещи храни, както и при вторична инфекция в дълбочина на браздите, поради ретенция на хранителни остатъци в тях. Набразденият език често се комбинира с географски език.

Като профилактика, трябва да се поддържа добра орална хигиена с цел избягване на натрупване на хранителни остатъци, които да дразнят дълбоките бразди и лезиите. С четката за зъби, да се изчетква надлъжно и езика. Полезна е и антисептична вода за уста. Да се избягват прекалено горещи и пикантни храни.