КАКВО Е МЕК ФИБРОМ?

Меките фиброми (Fibroma molle, Soft fibroma, Skin tag, акрохордон), наричани също и папиломи, са често срещани доброкачествени тумори на кожата, характерни за средната и напреднала възраст.

Представляват меки висящи кожни израстъци. Най–често засягат шията и големите гънки.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА МЕКИ ФИБРОМИ?

Наследственост. Почти всеки, ако не и всеки човек през определен период от живота има поне няколко меки фиброма. При някои обаче, те са в голямо количество – около 50–100 и повече. Обикновено такива пациенти имат и множество себорейни веруки.

Затлъстяването и дори временното повишаване на теглото е предразполагащ фактор за появата на меки фиброми. Жените с нормално тегло и с по–големи гърди са по–склонни към поява на меки фибоми под гърдите.

Триенето също е предразполагащ фактор за появата на меки фиброми. Характерна локализация са гънките и шията, където триенето е по–изразено. Същото се отнася и до по–пълните индивиди. Носенето на гердани и ланци провокира появата на фиброми по шията, а на сутиени – под гърдите.

Бременност. Нарастване нивата на женските полови хормони спомага появата на меки фиброми при някои жени или нарастване на съществуващите такива.


КАК ИЗГЛЕЖДАТ МЕКИТЕ ФИБРОМИ?

Меките фиброми са множествени, със среден размер 2мм, сферични, стегнати в основат са на краче. Имат цвета на околната кожа или са кафеникави и са с мека консистенция. Повърхността им е гладка или леко набръчкана.

Разполагат се най–често в аксилите, по шията, особено в страничните части, горните клепачи и ингвиналните гънки, но може да се появят и по всяка част на тялото.

При появата им са малки, колкото върха на карфица и почти не се забелязват, а само се напипват. С течение на времето нарастват и понякога стигат до 1см. и повече. Обикновено се появяват в зряла и напреднала възраст и нарастват до около 60 години, но могат да се появят и при деца.


КАК СЕ ПРЕМАХВАТ МЕКИТЕ ФИБРОМИ?

Те са напълно безвредни и се премахват от дерматолог само поради естетични съобтажения.

Използват се електрокоагулация, криотерапия и лазертерапия. Обикновено по–малките лезии се отстраняват без упойка, а при по-големите е необходимо инжектиране на местна упойка (лидокаин).

Някои пациенти си премахват сами фибромите чрез стягане в основат с конец, което води до спиране на притока на кръв и падане на туморчето след няколко дни. Често обаче основата на лезията остава и тя започва да расте отново на същото място.


ВОДИ ЛИ ПРЕМАХВАНЕТО НА ФИБРОМИ ДО ПОЯВАТА НА ПОВЕЧЕ ТАКИВА?

Премахването им не стимулира по никакъв начин растежа на други фиброми, просто някои хора са по–предразположени към развитието им и с времето при тях се появяват нови. За това е добре да се отстраняват периодично.