КАКВО Е МАЗОЛ?

Мазол (Clavus, Corn) е ограничена хиперкератоза по най–изпъкналите участъци на дланите и ходилата.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА МАЗОЛИ?

Причините са триене и натиск върху кожата при носене на тесни обувки, използване на инструменти и др. Често причина са деформации на костите на ходилата и дланите, като образуваната хиперкератоза е защитна реакция на организма към натиска, който се получава в този кожен участък.


КАКВА Е КЛИНИЧНАТА КАРТИНА ПРИ МАЗОЛИ?

Обикновено мазолите се разполагат по ходилата и в междупръстията на краката, най–често в четвърто междупръстие.

Представят се като ограничени хиперкератози с жълтеникав цвят. В междупръстията, вследсвие мацерацията, мазолите са с бял цвят и често се бъркат с микоза.

След премахване със скалпел на повърхностния слой се появява блестяща хиперкератоза, центрирана с нишковидно шипче. Околната кожа може да бъде леко зачервена и залющена.

При брадавици по ходилата, вследствие образуваната хиперкератоза, лезиите може да изглеждат като мазоли, но при изрязване на повърхностните слоеве се виждат множество кафявочерни точки – тромбозирали папиларни капиляри.

Субективни симптоми са болка и дискомфорт при ходене. При неправилно лечение и особено при диабетици може да възникне вторична инфекция.


КАК СЕ ЛЕКУВАТ МАЗОЛИТЕ?

Ако причината за появата на мазолите е носенето на тесни обувки, това трябва да се преустанови. Ако причината е нарушената архитектоника на стъпалото, трябва да се използват ортопедични обувки.

За намаляване на болката и дискомфорта при ходене, хиперкертозата трябва да се изрязва или изтъргва с пемза след баня.

Използват се самозалепващи лепенки и унгвенти с кератолитични средства – салицилова киселина, урея и др. Те трябва да се използват след отстраняване на хиперкератозата.

При неуспех на консервативното лечение се използва хирургическо – криотерапия, електрокоагулация или ексцизия.