КАКВО Е ЛИХЕН СКЛЕРОЗУС?

Лихен склерозус, Lichen sclerosus (et atrophicus) е хронично възпалително заболяване на кожата и лигавиците с аногенитална и по–рядко екстрагенитална локализация. Болестта е по-честа при мъже и жени след 50 години и по-рядка при деца.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ЛИХЕН СКЛЕРОЗУС?

Не са известни точните причини за заболяването, но някои фактори имат връзка с появата му:

Генетична предиспозиция.  Смята се, че съществува генетична предиспозиция за това заболяване, като нараняване на засегнатата област и стрес могат да бъдат отключващи фактори.

Автоимунна генеза. При голяма част от болните се намират органноспецифични антитела, както и връзка с други автоимунни заболявания – витилиго, алопеция ареата, заболявания на щитовидната жлеза, диабет и др.

Хормонални фактори. Смята се, че дефицит на половият хормон естроген   стои в основата на заболяването при жени. Като доказателство в тази насока е спонтанното излекуване на момичета  в пубертета и честата поява при жени в менопаузата.

Инфламаторна теория. Според някои автори инфекциозни агенти са причина за възникване на заболяването.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ЛИХЕН СКЛЕРОЗУС?

Екстрагениталната локализация

По-честа е при жените. Обикновено се засягат шията, раменете, горната половина на тялото и ръцете. Типичните изменения са малки порцеланови или синкавобели кръгли или овални, плоски атрофични папули с размер около 5мм, които по-късно конфлуират. Лезиите са подобни на тези при склеродермия гутата.                                              

Свежите лезии могат да имат еритемен възпалителен ръб. Старите са с характерно фино пергаментоподобно набръчкване на повърхността и имат кремоподобна фоликуларна хиперкератоза. Лигавиците на устните се засягат рядко с белезникави плаки по букалната мукоза, подобни на лихен планус.

Balanitis xerotica obliterans (лихен склерозус при мъжете)

Обикновено се засягат необрязани мъже. Началните изменения са червеникави петна, които след време стават порцелановобели и се сливат помежду си. Обхващат гланс пенис и препуциума. Лезиите обикновено са безсимптомни. Постепенно  кожата атрофира и склерозира.                                               

В резултат на това забелването на гланс пенис става много трудно или невъзможно – развива се фимоза. При опит да се забели пениса може да се получи прищипване на гланса от склерозиралия препуциум - парафимоза. Това е силно болезнено състояние, при което се получава кръвен и лимфен застой, който може да доведе до некроза на тъканите.                 

Когато е засегнат орифициума на уретрата, е налице стеноза с хронична ретенция на урината.

Kraurosis vulvae (лихен склерозус при жените)

Обикновено заболяването започва от малките срамни устни, където мукозата губи нормалния си розов цвят и става жълтеникаво-сивкава. Тя е суха, гладка, лъскава и атрофична. По–късно настъпва склероза и свиване на вулвата и входа на влагалището.       

В някои случаи преобладава атрофията, при други – склерозата. Понякога  се засяга перианалната кожа.  Не се засягат вътрешните полови органи, като влагалището и матката. Чест симптом при жените е вулварният сърбеж.  При засягане на аналната област е налице и анален сърбеж.                                           

Жените с тежки форми на лихен склерозус не са в състояние да правят секс, поради дискомфорта, свързан с него. Кожата в засегнатите области загубва своята еластичност, атрофира и това води до болка, цепнатини и кървене и при най–малкото триене.


КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЛИХЕН СКЛЕРОЗУС?

Заболяването е много по–често, отколкото се предполага, но малко лекари са запознати с него, не могат да го диагностицират и лекуват правилно.

Обикновено клиничната картина е напълно достатъчна за поставяне на точната диагноза. Може да се извърши кожна биопсия за потвърждение.


С КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СБЪРКА ЛИХЕН СКЛЕРОЗУС?

Лихен планус може да наподобява лихен склерозус, особено при засягане на устната кухина.  Възможна е и комбинация между двете заболявания.

Склеродермия гутата протича с подобни на лихен склерозус лезии с екстрагенитална локализация.

Витилигото протича с бели петна в аногениталната област и наподобява началните изменения при лихен склерозус. Често е налице асоциация между лихен склерозус и витилиго. 

Левкоплакия. Понякога се съчетава с лихен склерозус в гениталната област и клинично двете заболявания много си приличат.

Атрофичният вулвовагинит е често явление в менопаузата, поради намаленото ниво на естрогени. Симптомите наподобяват тези при лихен склерозус – сухота и сърбеж по половите органи, затруднен полов акт, болка и кървене при полов акт.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ЛИХЕН СКЛЕРОЗУС?

Кортикостеридните кремове облекчават симптомите, но продължителната им употреба задълбочава атрофията. Добър ефект се постига от калциневринови инхибитори, като елидел и протопик и криотерапия с течен азот. Най–добър ефект има обрязването при мъже и ексцизията на лезиите при жени.


КАКВА Е ПРОГНОЗАТА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО?

Заболяването е хронично прогресиращо, като понякога се наблюдава спонтанно задържане на измененията. Атрофията е невъзстановима.