КАКВО Е ЛИХЕН ПЛАНУС?

Лихен планус е сърбяща папулозна дерматоза с хронично  рецидивиращо протичане. Засяга кожата и лигавиците на устата и гениталиите. Характеризира се с появата на малки, многоъгълни, блестящи папули, които в последствие се сливат под формата на плаки.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ЛИХЕН ПЛАНУС?

Причините не са известни. Предполага се връзка с хепатит B, C, прием на медикаменти, ендокринни нарушения и други. Често се появява след психичен стрес. Някои наричат това заболяване болестта на фалиралите бизнесмени.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ЛИХЕН ПЛАНУС?


Лихен планус на кожата

Най–типичният симптом е силния сърбеж. Първоначално се появяват малки, от два до четири милиметра многоъгълни папули с розово – червен цвят. Впоследствие цвета им се променя до синкаво – кафяв, а понякога става и кафяво – черен.    

Обикновено се засягат вътрешните части на китките, предмишниците, подбедриците, кожата над глезените и  долната част на гърба. 

Обривите са отделно стоящи или се сливат в плаки с блестяща повърхност и бледоседефени ивици, които се виждат при странично осветление - стрии на Wicham.                   

Плътни, инфилтрирани плаки могат да се развият в сакралната област и по предната повърхност на подбедриците. Понякога се образуват мехури.        По стъпалата и дланите   могат да се появят кафеникави папули с твърда консистенция. 

Характерната проява на лихен планус е появата на лихенни лезии на мястото на физични и други въздействия на кожата - изоморфен феномен на Кьобнер. 

В повечето случаи лихен планус преминава за две години, като често на мястото на обрива остава тъмно-кафява пигментация. Тези петна с времето могат да избледнеят и без лечение.

Лихен планус на устната кухина

Лигавиците се засягат по-често при жени. По вътрешната страна на бузите, на нивото на междузъбната линия, срещу моларите се наблюдава бял дантелообразен обрив. Засягат се и устните, венците и езика.                                                              

Оралният лихен планус се поддава по-трудно на лечение и има по-дълга еволюция от кожния лихен планус. За щастие, повечето случаи на лихен планус на устната кухина създават минимални проблеми. 

Тези промени често биват откривани от стоматолозите при рутинен преглед. По-тежките форми на орален лихен планус могат да причинят болка и разязвяване в устата. 

Лекуващият лекар трябва да се убеди, че не се касае за гъбична или друга инфекция. Диагнозата е по-лесна, когато пациент с орален лихен планус има също и кожни лезии.

Лихен планус на гениталите

Подобни изменения се наблюдават и във влагалището. По външните полови органи, най–често по гланс пенис и препуциум са налице пръстеновидни розови, бели или пигментирани обриви.

Една пета от всички жени с лихен планус имат засягане на вагиналната област. Ако засягането е леко, вагиналният лихен планус не създава проблеми, но ерозивните форми могат да причинят болка, особено при сексуален контакт.

Засягане на ноктите

При пациенти с лихен планус са наблюдавани промени по ноктите. Повечето нокътни промени са резултат от увреждане на нокътния матрикс или корена на нокътя. 

Обикновено има промени само по някои нокти на ръцете или краката, но понякога могат да се засегнат и всичките. 

Нокътните промени   включват надлъжни набраздявания, изтъняване, разцепване или загуба на нокти. При тежки случаи, нокътя може да бъде временно или перманентно разрушен.

Засягане на капилициума

В редки случаи лихен планус може да засегне окосмените области, като  скалпа. Това може да доведе до зачервяване, раздразнение, и различни атрофични промени по кожата, с разреждане или пълно опадане на космите - цикатрициална алопеция.


КАКВИ КЛИНИЧНИ ВАРИАНТИ ИМА ПРИ ЛИХЕН ПЛАНУС?

Съществуват няколко клинични форми на лихен планус:

Lichen hypertrophicus – папулите са големи и наподобяват брадавици, разположени са по предната част на подбедриците, преминават бавно с хиперпигментация.

Lichen  atrophicus – след преминаването на обривите остават атрофични хлътвания в кожата.

Lichen follicularis – папулите са островъхри, разположени фоликуларно.

Lichen zostiriformis – лезиите са разположени по хода на някой нерв.

Lichen  actinicus - обривът се разполага в изложените на слънце участъци - ръце, лице, деколте. Клинично се представя от ануларни лезии, преминаващи с хиперпигментация.

Lichen  annularis - лезиите са най-често по пениса, под формата на пръстеновидно разположени папули с атрофия в централната зона.

Lichen  bullosus – върху лихенните лезии се образуват малки мехурчета или по-големи мехури, а след тяхното разкъсване се получават болезнени и трудно епитализиращи ерозии.

Lichen  pigmentosum – петната са пигментирани и могат да се срещнат в комбинация с типични лезии или самостоятелно.

Lichen obtusus. Засяга подбедриците с полукръгли възли с големина на грахово зърно, с червено-виолетов цвят и леко хлътване в центъра.

Lichen acutus - осто протичаща форма с дифузен малинов еритем до еритродермия и инфилтрация и лихенификация на кожата. Може да е съпроводен от повишена температура и симптоми на интоксикация.


КАК СЕ ЛЕКУВА ЛИХЕН ПЛАНУС?

При по–леките форми се използват корикостероидни кремове и антихистамини перорално. При по–тежките  се налага включване на парентерални кортикостероиди.

Използват се и антималарийни препарати, като  хидроксихлороквин (Plaquenil),  метронидазол (Flagyl).

При по-тежки случаи се използват метотрексат, талидомид, азатиоприн, сандимун, сулфасалазин.