КАКВО Е ЛЕНТИГО?

Лентиго (Lentigo, от латинското lens - леща) е малко, обикновено до 5мм, кафяво или черно петно, което се дължи на увеличен брой меланоцити в базалния слой на епидермиса. Биват единични или множествени. По форма са кръгли, овални или с неправилна форма. Не потъмняват след излагане на слънце, за разлика от луничките.


КАКВИ ВИДОВЕ ЛЕНТИГО СЪЩЕСТВУВАТ?

Lentigo simplex. Най–честият тип. Появяват се в детска възраст, обикновено след третата година и изчезват след седемдесетата година. Не са свързани с излагане на слънце. Разполагат се по кожата на главата, тялото и крайниците и лигавиците и полулигавиците на устната кухина и гениталиите.

Lentiginosis regionalis. Появяват се в детска възраст в определена зона на тялото, може да са едностранно, сегментно или зостериформено разположени.

Lentigo solaris (senilis). Свързани са с излагане на слънце. Обикновено са до 5мм, но могат да се слеят и да образуват по–големи петна. Разполагат се на изложените на слънце части – лице, капилициум, шия, гърба на ръцете, рамената. На цвят са от жълто-кафяви до черни.

Мастилено петно лентиго. Наричат се така, защото изглеждат като петно от мастило. Обикновено са единични и се бъркат с меланома малигнум, но са по–малки, обикновено до 6мм.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ЛЕНТИГО?

Лезиите могат да бъдат премахнати с електрокоагулация, криотерапия, терапия с трихлороцетна киселина или с лазер. Като превенция се използват фотопротектори и избягване излагането на слънце.